Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civilek tájékozódtak az EU biztonságpolitikájáról

Szöveg: kormany.hu |  2011. február 16. 9:31

Egyeztető fórumot kezdeményezett a Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium a 2011. február 24-25-én rendezendő védelmi miniszterek informális üléséhez kapcsolódóan. A február 15-i rendezvényen a civil szervezetek részletesen megismerhették az elnökségi törekvéseket, s ehhez javaslataikkal is hozzájárulhattak.

1595914235
Új intézményi környezetben, a Lisszaboni Szerződés hatálya alatt tölti be hazánk az EU soros elnöki tisztét. Az unió közös biztonság- és védelempolitikájának (KBVP) területén elsősorban támogató szerepet („supporting presidency") töltünk be – emelte ki megnyitójában Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.

A február 24-25-én rendezendő védelmi miniszterek informális üléséhez kapcsolódóan a Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium által kezdeményezett egyeztető fórumon, a civil szervezetek részletesen megismerhették az elnökségi törekvéseket, s azokhoz javaslataikkal hozzájárulhattak.
Siklósi Péter hangsúlyozta: „az irányítás Catherine Ashton főképviselő asszony kezében van, az ő iránymutatásai alapján tevékenykedik hazánk. Saját munkaprogramot nem készítettünk, javaslatokkal éltünk főképviselő asszony felé azon témákra, amelyek véleményünk szerint különös fontossággal bírnak az év első felében".

Siklósi Péter szerint két kiemelt cél jellemzi a magyar elnökség munkáját: a KBVP erősítése, az európai védelmi integráció előmozdítása, valamint a Lisszaboni Szerződés releváns rendelkezéseinek végrehajtása.
A védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár közölte: a január végi EU védelempolitikai igazgatók budapesti informális találkozójának fő témái a folyó műveletek; az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) aktuális helyzete, különös tekintettel a válságkezeléssel foglalkozó szervezeti egységekre; a weimari hármak kezdeményezése, a képesség-fejlesztés aktuális kérdései, különös tekintettel a képességek csoportosítására és megosztására (pooling and sharing); valamint a partnerségek (EU-ENSZ, EU-NATO) voltak.

Mint mondta, az EU védelmi miniszterek informális találkozóját február 24-25-én Budapesten, és Gödöllőn rendezik meg. A találkozóra elfogadta hazánk meghívását a NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen; a házigazda Hende Csaba honvédelmi miniszter lesz, a munkavacsorát és a munkaüléseket pedig az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton elnököli majd.

 
1595914235
 
1595914235
1595914236
 
 
1595914236
 
1595914236
 
1595914237

 

 Fotó: Tóth László