Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Desdemona és Othello a kiképzőpályán

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. június 20. 7:40

Nem mindennapi élményben volt része a Vígszínházban hamarosan bemutatásra kerülő Othello színdarab szereplőinek. Eszenyi Enikő, a teátrum igazgatónője kilenc, a darabban szereplő színésszel együtt háromnapos katonai kiképzésben vett részt 2009. június 17-19. között a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázisán, Szentendrén.

Az igazgatónő az általa rendezett Othello című színdarab színreviteléhez kérte a Magyar Honvédség és elsősorban Isaszegi János vezérőrnagy segítségét, aki a szentendrei katonai kiképző bázison már május 14-én vendégül látta Eszenyi Enikő rendezőt és az Othello szereplőit. „Isaszegi tábornok nagyon tapasztalt katona, járt Afganisztánban, Irakban, és a világ több pontján is parancsnoka volt számos hadtestnek. Õ állította össze a kiképzés feladatait, előbb persze elolvasta az Othellót, és mindenkinek olyan kiképzést nyújtott, ami a darabhoz kapcsolódik. Mi konzultáltunk, és a szereposztásnak megfelelően – azaz hogy ki játssza a hadnagyot, az ezredest és a többi -, próbáltuk lemodellezni a különböző relációkat"- mesélte a honvedelem.hu-nak Eszenyi Enikő.

 

Június 17-én a színészek – így például Desdemona, azaz Béres Márta, valamint Nagy Zsolt, azaz Othello – elfoglalták a körleteket, egészségügyi szűrővizsgálatra mentek, illetőleg katonai alapismeretek oktatáson vettek részt.

Másnap 05:45-től már reggeli tornán, majd túlélő kiképzésen találták magukat Csobánkán, ahol többek között a menedékhely-készítés és a tűzgyújtás fortélyait tanulták meg. Végezetül akadálypálya-foglalkozás és alaki kiképzés következett, ahol a különböző fordulatokról, tiszteletadásról tanultak a „színész-bakák".

Az utolsó napon hajnali testedzéssel indult a program – a színész-csoportot a reggel nyolc órai kiképzés közben meglátogatta Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter is.

„A kiképzés nemcsak a színészek erőnlétének fejlesztését szolgálja. Itt motívumokat gyűjthetnek, megfigyelhetik az igazi katonákat, a rendszert is. Már az is más megvilágításba helyezi a darabot, hogy a színészek itt katonai egyenruhát hordanak és korán kelnek", fejtette ki Eszenyi Enikő, akit a kiképzés után a honvédelmi miniszter egy rövid kocsikázásra invitált: a Honvéd Dream Team Gepárd csapatának tereprali versenyautójával a vitték körbe a bázisona színésznőt.

Az Othellót október 17-én mutatja be a Vígszínház.

Fotók: Dévényi Veronika