Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem tartotta be a harci szabályokat az amerikai bombázó

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 20. 8:11

Az amerikai haderő pénteken közölte, hogy becslések szerint 26 polgári személy vesztette életét május elején amerikai légi csapásokban Afganisztán nyugati részén. “A vizsgálat nem zárja ki az eshetőséget, hogy 26-nál több civil halt meg a harci cselekmény során” – áll az amerikai Középső Parancsnokság (Centcom) közleményében.

Washington és Kabul között az utóbbi időben feszültebbé vált a viszony az afganisztáni harcok során elesett civilek növekvő száma miatt. Az Egyesült Államok és Afganisztán között vita van a május 4-i légi csapások civil áldozatainak számáról, Kabul szerint ugyanis 140 polgári személy halt meg.
A Középső Parancsnokság közölte: becslése különböző forrásoktól származó értesüléseken és a térségben lévő új sírok számán alapul, de hozzátette, hogy a halottak valódi száma valószínűleg soha nem lesz ismert.

A katonai vizsgálat szerint, amelynek jelentését a Pentagon röviden ismertette, a B-1 amerikai bombázó által Faráh tartományban május 4-én végrehajtott három légicsapás során nem tartották be teljes mértékben a harci magatartási szabályokat. Feltehetően ennek tudhatóak be a civil áldozatok. A jelentés javasolja az érvényben lévő hadműveleti szabályok pontosítását, tekintettel az esetleges civil áldozatokra, valamint annak biztosítását, hogy a kiképzés a szabályoknak megfelelően történjék.