Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy bevonulás története

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 12. 9:02

Volt idő, amikor a sorkatonák bevonulását az országos médiumok kísérték figyelemmel, s a hírműsorok előkelő helyen szóltak a „kiskatonák” angyalbőrbe történő beöltözéséről. Immár három éve, hogy szerződéses katonák, egyenruhás állampolgárok foglalják el a korábbi sorállomány helyét, de az ő “bevonulásuk” mintha már nem érdekelné annyira a közvéleményt.

Pedig az ország honvédelme és az MH nemzetközi szerepvállalása nem kis mértékben tőlük, kiképzettségüktől, helytállásuktól is függ.

December 4-én délelőtt és kora délután sűrűn csapódott a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis ajtaja. 152 vállalkozó szellemű katona-jelölt, köztük 19 nő érkezett a Műv

1595871325
elődési Központban berendezett fogadó-elosztó állomásra, hogy a szerződés aláírása és a katonai eskütétel után a 3 hónapos egységes katonai alapkiképzés megkezdésével Magyar Honvédség hűséges katonái legyenek. A bevonulási procedúra után – amely drogszűrést, védőoltást is magába foglalt – 148-an maradtak talpon és öltötték fel a tereptarka egyenruhát.

Másnap, december 5-én, a legalapvetőbb tájékoztatásokkal indult a nap. Szalay Zoltán ezredes, bázisparancsnok helyettes avatta be az állományt a szervezet rendjébe, a kiképzés követelményeibe, s ezzel megkezdődött a három hónapig tartó feszes, sokszor embert próbáló felkészítés.

Jól tudjuk mit jelent az első benyomás, amelyet a honvédségről szereznek a katonák. Különösen azok után, hogy az előző időszakban végzett felmérés alapján a bevonulók mintegy harmada végleges életpályának gondolja a katonai szolgálatot, s a motivációk között előkelő helyet foglal el a katonai pálya iránt érzett megbecsülés. S hogy ez meg is valósuljon, az arra való felkészülés az alapkiképzéssel kezdődik.

Dr.Isaszegi János vezérőrnagy, a MH Központi Kiképző Bázis Parancsnoka egyebek mellett ezért tulajdonított nagy jelentőséget annak, hogy nyomatékot adjon a kiképzés beindításának. December 6-án a bázis és a teljes állomány előtt, Dr. Szeredi Péter HM kabinetfőnök, Juhász István vezérőrnagy, HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály főosztályvezetője, Csák Gábor mk. dandártábornok HM Infrastrukturális Ügynökség vezérigazgatója, Dr. Holló József Ferenc ny. altábornagy HIM főigazgató, illetve Kun Csaba Szentendre alpolgármesterének jelenlétében ünnepélyes keretek között nyissa meg az alapkiképzést.

Hangsúlyozta felkészítés, a felkészülés semmi mással nem póto

1595871326
lható jelentőségét, és mindenki számára egyértelművé tette a követelményeket és elvárásokat.

Az ünnepélyes sorakozó jó alkalmat adott arra, hogy Dr. Szeredi Péter kabinetfőnök beiktassa a honvédelmi miniszter úr által kinevezett és egyúttal előléptetett Dr.Kovács Tibor ezredest, a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola új igazgatóját. Ez alkalommal történt meg a Csapatzászló átadása-átvétele is.

A legénységi állományú katonák egységes alapkiképzésének ünnepélyes megnyitása díszmenettel ért véget, amelyen az újonnan bevonult katonák először „verték a vigyázz-t".

(Dr.Varga József)