Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új mini-tengeralattjárót fejlesztett ki Irán

Szöveg: Háború Művészete |  2007. december 12. 8:39

Iráni hírforrások szerint az ország haditengerészete egy új mini-tengeralattjárót bocsátott vízre. A Gadir névre hallgató hajó a Jono-osztály első tagja.

Természetesen túl sok információ nem látott napvilágot, ám nagy valószínűséggel az olasz 3MG110 mini-tengeralattjárók iráni változatáról van szó. Az előbbieket egyébként Pakisztán vásárolta meg, s lassan bevett gyakorlatnak tekinthető, hogy bizonyos információkat a két ország megoszt egymással.

A 3MG110 hossza eléri a 25 métert, tömege pedig a 105 tonnát. Vezetéséhez hat főre van szükség. A hajók nyolc könnyűbúvárt is szállíthatnak, illetve a testen kívül két torpedót vagy tengeri aknákat vihet magával. A hajó csúcssebessége vízfelszínen (dízelmeghajtással) 16 km/h, lemerülve összesen nyolc órát tölthet el. Egy bevetés hossza legfeljebb 5 nap lehet. A mini-tengeralattjárókat méretüknél fogva rendkívül nehéz észlelni, s tökéletesen illeszkednek az aszimmetrikus hadviselés eszköztárába – még ha itt egy viszonylag kifinomult rendszerről is van szó. Ezekkel a hajókkal a Perzsa-öböl egyhamar rendkívül bizonytalan vizekké válna. A hajó méretei miatt előállítása ugyancsak könnyű, s gyorsan haladhat, néhány darab elvesztése pedig nem jelentene komoly veszteséget. Marad csupán a kérdés, hogy Iránnak mennyire sikerült jól lemásolnia az olasz modellt, s megbízhatósága eléri-e vajon az európai minta szintjét.