Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy katonazenekar öt éve

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. november 12. 9:47

Jubileumi koncerttel köszöntötte a közönséget az MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) zenekara, ugyanis éppen öt éve annak, hogy 2005. november 5-én megalakult a jelenlegi katonai szervezet jogelődjénél Szentendrén, Dalmadi Zoltán karnagy vezetésével.

A megalakulás óta eltelt rövid idő alatt a zenekar meghatározó tényezője lett nem csak a kiképzés, elsősorban az alaki kiképzés zenei támogatásának, hanem Szentendre és térsége művészeti és társadalmi életének is.
A kiváló egyéni képességű és tehetségű zenészekből álló fúvós együttes a szorosan vett laktanyai szolgálati kötelezettségeken túl időről – időre hangversenyt ad a bázis állományának, folyamatosan kiveszi részét az MH szintű protokoll

vagy kegyeleti feladatokból és rendszeres résztvevője a hazai és külföldi katonazenekari fesztiváloknak.

A zenekar legutóbb 2010 júliusában képviselte hazánkat a franciaországi Albertville-ben 8 ország katonazenekarának részvételével megtartott Zenekarok Világtalálkozója fesztiválon. Színvonalas, a fülnek és szemnek egyaránt örömet okozó fellépéseik minden alkalommal kiváltják a közönség lelkes elismerését, műsoraikon állandó jelenség a vastaps és a ráadás igénylése. Tevékenységük elismeréseként 2009-ben a honvédelmi minisztertől a Magyar Kultúráért kitüntető címet kapták, 2010-ben pedig a katonai felsőoktatásban végzett munkájukért államtitkári elismerésben részesültek.

A jubileumi koncertet a laktanya katonái, közalkalmazottjai és családtagjaik mellett megtisztelték jelenlétükkel az elöljáró szervek, a katonazenekarok, illetve a város önkormányzatának képviselői. A műsor megkezdése előtt Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka köszöntötte a zenekart és megjelent vendégeket. Beszédében értékelte és elismerte a

zenekar tevékenységét a bázis és a térség társadalmi életében betöltött szerepéért, felidézte az érdekes eseményeket, köztük a váratlan helyzetekre való gyors reagálás képességét. Szászvári Lajos, a HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a rendezvény fővédnöke bensőséges szavakkal méltatta a zenekar teljesítményét, és átadta az ötéves munka elismeréséről szóló plakettet és emléklapot Dalmadi Zoltán őrnagynak, a zenekar vezetőjének. Ezt követően a helyi nyugállományú klub képviseletében Koncz János emlékzászlóval ismerte el a zenészeknek a helyőrség kulturális életében betöltött szerepét.

Az elismeréseket a zenekar mintegy kétórás műsorral hálálta meg a közönség legnagyobb elismerésére, amelynek első részében indulókat és koncertműveket szólaltattak meg, a második részben pedig a jazz műfaj legértékesebb alkotásainak válogatásával kápráztatták el a nagyérdeműt.

 

Fotó: a szerző felvételei