Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egységes szervezetben működhetnek tovább a katonai titkosszolgálatok

Szöveg: kormany.hu |  2011. október 28. 17:10

A kormány október 28-án, pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek a nemzetbiztonsági törvény módosításáról szóló javaslatát, mely szerint a jelenleg működő két katonai titkosszolgálat 2012. január 1-jétől egységes szervezetben folytathatja munkáját. A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok hatáskörébe utalt feladatokat jelenleg két testület, a Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal látja el.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat elnevezéssel történő integrációról a tárcánál zajló előkészítést követően, az október 26-i,  szerdai kormányülésen született döntés az említett szervek jelenleginél gazdaságosabb, illetve hatékonyabb feladatellátásnak biztosítása érdekében.

Az érintett szervezetek integrációjának elsődleges célja a katonai felderítő és elhárító tevékenység egységes, hatékonyabb, gazdaságosabb, valamint a nemzetközi tapasztalatoknak és gyakorlatnak jobban megfelelő katonai vezetésének és koordinációjának megvalósítása.

A javaslat további pozitív hozadéka, hogy a két szakterület együttműködésének szorosabbra fűzésével még eredményesebbé és megbízhatóbbá válik a hadműveleti területen expedíciós feladatokat ellátó magyar kontingensek felderítő támogatása és biztonsági védelme.

Az Országgyűlésnek benyújtott javaslat elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. A nemzetbiztonsági törvény módosítására irányuló javaslat lényege a jelenlegi két szolgálat neve helyett az új megnevezés jogrendszerbe illesztése, ugyanakkor a két szervezet eddigi feladat- és hatáskörei változatlanok maradnak. A hatáskörök a javaslat szerint bővülnek a kibernetikai tevékenység elleni védelemmel.

A törvényjavaslat elfogadása esetén az új szervezet 2012. január 1-én kezdheti meg működését. Hende Csaba honvédelmi miniszter a két testület integrációjának katonai feladataival Kovács József altábornagyot, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokát bízta meg.

(HM Sajtóiroda)