Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétszázhetven év, harminckét perc futás

Szöveg: Szűcs László |  2011. október 28. 17:46

Kétszázhetven esztendővel ezelőtt, 1741. október 30-án alakult meg a mai MH Támogató Dandár 32. Budapest Díszzászlóalj legelső jogelődje, a Forgách-gyalogezred. Az évfordulóra egy hagyományteremtő rendezvénnyel, az úgynevezett „Harminckettes emlékfutással” emlékeztek október 28-án, pénteken a fővárosban, a Petőfi Sándor laktanyában.

A gyalogezred megalakítása Mária Terézia nevéhez fűződik, aki a Bécs és Prága felé nyomuló ellenség megállítására 1741-ben, Pozsonyban összehívta az országgyűlést. Ennek eredményeként huszonegyezer-hatszáz katonát ajánlottak fel a védelem megszervezésére. Ebből hat új magyar gyalogezredet is szerveztek, köztük a Pozsonyban megalakított Forgách-gyalogezredet. A 32. Díszzászlóalj elődjének felállítására Ghymesi Forgách Ignác gróf, a Koháry-dragonyosezred alezredese 1741. október 30-án kapott parancsot, így az ezredet a parancsnokáról nevezhették el. A Forgách-ezred magyar volt, magyar területről sorozták katonáit és magyaros ruházatot viselt. A 32-es hadrendi számot csak 1769-ben kapta meg, addig ugyanis nem számozták, hanem tulajdonosaik szolgálati éveinek száma szerint csoportosították őket – emlékeztetett az évforduló alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen Szudár Csaba főhadnagy, az 1. díszszázad parancsnoka.

Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka a rendezvényen elmondta: büszke a kezdeményezésre, hogy a zászlóalj katonái közös futással emlékeznek a jogelőd megalakulására.

A jövőről szólva a tábornok hangsúlyozta: 2012. január 1-jén megalakul a Nemzeti Honvéd Díszegység, amelynek három alegysége lesz, a Honvéd Koronaőrség, a Honvéd Díszzászlóalj és a Honvéd Palotaőrség. Kiemelte: szeretné, ha a díszegység tovább folytathatná Budapest háziezredének hagyományait, s viselhetné a 32-es hadrendi számot.

Az állománygyűlést követően a zászlóalj katonái – kiegészülve a támogató dandár parancsnoki állományával, illetve az alakulat más alegységeinek képviselőivel – 32 perces emlékfutást rendeztek a Petőfi Sándor laktanyában.

A katonák gyakorlóöltözetben, zárt alakzatban négyszer kerülték meg a laktanyát. Az indulási parancsot Zsolnai Tamás alezredes, a díszzászlóalj parancsnoka adta ki, az alakzat élén pedig Kun Szabó István dandártábornok futott.

 
 

 
 Fotó: A szerző felvételei