Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködési megállapodást írtak alá

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. március 22. 18:31

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke március 22-én, kedden aláírták a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédszakszervezet (Hosz) között létrejött megállapodást a minisztérium Manfred Wörner termében. Az eseményen jelen volt dr. Simicskó István parlamenti államtitkár, Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, Sulyok János dandártábornok, a HM KPH vezérigazgatója és a Hosz vezetői.

Az aláírás előtt a honvédelmi miniszter röviden összefoglalta azt a több hónapos tárgyalássorozatot, amelynek eredményeként – mindkét fél számára elfogadható kompromisszumokkal – létrejött az egyezség. Hende Csaba köszönetet mondott a konstruktív hozzáállásért, amely nagyban elősegítette, hogy érdemi megállapodás szülessen a 12 ezer fős érdekvédelmi szövetség és a minisztérium között. Mint elhangzott: az áldozatvállalás is hozzájárult ahhoz, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is elfogadható egyezség jöjjön létre. A tárca vezetője kijelentette: a mai nap fontos állomása a közös munkának, hiszen a Honvédelmi Dolgozók Országos Szövetsége és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége után a hivatásos és szerződéses katonák szakszervezetével is aláírják a megállapodást. A miniszter rámutatott, hogy azért csak egy állomása a mai esemény a közös munkának, mert a jövő héten már megkezdődnek, illetőleg folytatódnak a tárgyalások több fontos kérdésben a minisztérium és az érdekképviselet között. Ilyen téma például a bérek alakulása.

Czövek János, a Hosz elnöke a korrekt tárgyalások eredményének nevezte a megállapodást, és örömét fejezte ki a hamarosan folytatódó bértárgyalásokra utaló miniszteri bejelentést illetően.

Ezután került sor az okmány aláírására, amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter és Czövek János Hosz-elnök látott el kézjegyével, majd az aláírást követően rövid eszmecserére kerül sor a tárca és a szakszervezet vezetői között.

1595916016
 
1595916016

Fotó: Krasznai-Nehrebecky Mária