Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emberségről példát, vitézségről formát!

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. október 11. 13:22

Október 8-án, szombaton a Veszprém megyei Ihász településen, az ihászi csata egykori helyszínén emlékmű avatására került sor a küzdelemben részt vevő Pap Gábor honvéd százados, költő, dunántúli református püspök tiszteletére. A rendezvényen Szekeres István nyugállományú dandártábornok, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) elnökségének tagja, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület elnöke ünnepi beszédében példaként állította Pap Gábor honvéd századost a jelen katonái elé, aki „emberségről példát, vitézségről formát” adott.

1595925916
Az ünnepség díszvendége, dr. Lomnici Zoltán, a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának korábbi elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke volt, aki avatóbeszédében Pap Gábor mellett mindazokról is megemlékezett, akik valamelyik háborúban hősiességükkel védték a hazát, vagy életüket is adták annak megóvásáért. Kiemelte a hit és a hazaszeretet fontosságát, amely tulajdonságok Pap Gábort is jellemezték. A főbíró szerint hit és hazaszeretet nélkül nem is maradhatott volna fenn hazánk a történelem viharaiban.

Az emlékmű felállításának kezdeményezője, Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta Pap Gábor életének fontosabb momentumainak ismertetésén túl hangsúlyozta, Pap Gábor író és költő is volt, akinek versei, tudósításai, több mint száz oldalt tesznek ki; ezeket a fennmaradt dokumentumokat a közeljövőben érdemes lenne közreadni a magyar fiatalság számára.

A bazaltból és márványból emelt emlékjelet Oláh Emil alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Protestáns Tábori Püspökség református tábori esperese, valamint Weltler Gábor evangélikus lelkész áldották meg. Az ünnepségen diákok, szavalók Pap Gábor verseiből és szép protestáns énekekből összeállított műsorral működtek közre. A jeles alkalom ünnepi orgonakoncerttel zárult a malomsoki evangélikus templomban, ahol többek közt Dietrich Buxtehude, Johann Pachelbel, Johann Sebastian Bach, és Liszt Ferenc műveiből kaphattak ízelítőt Németh Sándor zeneakadémiai növendék előadásában a közönség.

1595925916

 Fotó: Marton Péter