Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Emeljétek magasra Afganisztánban a magyar zászlót!”

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 15. 20:03

Közel száz katona sorakozott fel szerda délután a kecskeméti repülőbázison. A „sivatagi” egyenruhába öltözött magyar honvédek hamarosan Afganisztánba indulnak, ahol a Kabuli Nemzetközi Repülőtér törzstiszti csoportjában, illetve a Logisztikai Iskola mentoraiként szolgálnak majd. A kiutazóktól dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter búcsúzott el.

Szeptember végétől jövő év márciusáig szolgálnak majd Afganisztánban azok a magyar katonák, akiket szeptember 15-én búcsúztattak el Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Az ünnepélyes állománygyűlésen a Kabuli Nemzetközi Repülőtér törzstiszti csoportjának tagjai, valamint a Logisztikai Iskola mentorai sorakoztak fel.

A kiutazó katonák búcsúztató ünnepségét megtisztelte jelenlétével dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, valamint Szentgyörgyi Dezsőné, a kecskeméti alakulat névadójának özvegye is.

1595907338
 

– Ez a betoncsík, itt a hátam mögött, az ország kapuja. A hazáé és az otthoné, amelyet rövidesen magatok mögött hagytok. Emlékezzetek rá, hogy ugyanide tértek majd haza! Amikor majd az út végén megérkeztek egy hasonló repülőtérre, ott is egy ország kapujához értek. Ennek a kapunak a védelme és az irányítása lesz a feladatotok – kezdte ünnepi beszédét Hende Csaba. A honvédelmi miniszter hozzátette: az afganisztáni küldetés a szemünk előtt, napról-napra alakul át. A helyzet percről-percre változik, és egyre inkább élesedik.

A honvédelmi tárca vezetője leszögezte, „a terrorizmus elleni harc nemzeti érdek. A magyar katonák azért vannak ott, hogy segítsenek egy szélsőséges diktatúra, és egy szörnyű háború után Afganisztán újjáépítésében, egy konszolidált állam megteremtésében. Egy olyan államéban, amit aztán az afgán nemzet tud majd, választott képviselői útján, kormányozni. Olyan állam megteremtésében, amely stabil, s amely nem terjeszti nemzetközi körben az instabilitást."

1595907338
– Szövetségeseinkkel együtt mentünk be, és együtt döntünk a további lépéseinkről. Addig is megtesszük, amit kell, mert közös biztonságunkért közösen viseljük a felelősséget – szögezte le Hende Csaba, aki szerint jól kell képviselni azokat az érdekeket és értékeket, amelyekért szövetségeseinkkel együtt küzdünk.

„Magyar katonák, honvédek vagytok. Emeljétek magasra Afganisztánban a magyar zászlót! Szolgáljatok pontosan, derekasan! Végezzétek el a rátok bízott feladatokat! Rajtatok keresztül ismerik meg a szövetségesek és a helybéliek a magyar nemzetet" – fogalmazott a honvédelmi miniszter, majd így folytatta: „a feladat, amelyet el kell látnotok, egy rendkívül összetett katonai és szakmai feladat. A Magyar Honvédség legjobbjai közül választottak ki titeket, azért is, hogy szerezzetek éles helyzetben tapasztalatokat."

Hende Csaba szerint az, hogy Magyarország immár másodszor kapja meg ezt a fontos küldetést, elég frappáns válasz mindazoknak, akik a Magyar Honvédség képességeit, és teljesítményét kisebbíteni igyekeznek.

– Ne feledjétek, elsősorban magyar honvédek vagytok! Tudnotok kell, hogy soha, senkit nem hagyunk cserben! Naponta tájékozódom én magam is arról, hogy mi történik odakinn veletek. Nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy javítsuk a felszerelést és a biztonsági körülményeket – jelentette be a honvédelmi miniszter.

A kiutazó katonákhoz dr. Lakner Pál dandártábornok, protestáns tábori püspök is szólt. A tábornok – aki maga is a misszióba induló kontingens tagja – útravalóul egy majdnem ezer éves zarándokéneket idézett. „Az úr nevében indulunk, mutassa angyala utunk" – mondta.

A kecskeméti búcsúztató ünnepség a Szózat hangjaival ért véget.

1595907338
 

1595907338
 

1595907338
 

1595907339
1595907339
 

1595907339
 

1595907339
 

Szöveg: Szűcs László
Fotó: Galovtsik Gábor