Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékhadjárat – huszonnegyedszer

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. március 29. 10:23

Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénye veszi kezdetét a közeli napokban. A hazai katonai hagyományőrzők immár huszonnegyedik alkalommal idézik meg az 1849-es tavaszi hadjáratot. Az emlékhadjárat kiemelkedő eseményeit a Honvédelmi Minisztérium „Katonák. Hősök. – Hagyomány és megújulás” címet viselő tavaszi programkínálata is tartalmazza, s ajánlja kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Ágyúk dörögnek, puskák ropognak, pengék csattognak. Lovak patái, gyalogosok csizmái, ágyúk kerekei verik fel a hosszú út és a csatamezők porát Hatvantól Vácig. Azon az útvonalon, amelyen 1849 tavaszán Görgey, Aulich, Klapka és Damjanich honvédjei, huszárjai és tüzérei meneteltek, vágtattak és küzdöttek a császári erőkkel.
Idén március 31-én indul útjára Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata a Magyar Hagyományőr Világszövetség, az érintett önkormányzatok, művelődési intézmények és a helyi hagyományőrző egyesületek rendezésében.
Koszorúzási ünnepségek, történelmi előadások, népzenei és néptáncműsorok, rockkoncertek, huszárkonyha-főzőbemutatók, zenés katonai hagyományőrző parádék és izgalmas csatabemutatók tarkítják a programot.

A Tavaszi Emlékhadjárat résztvevői saját korhű ruházatukkal, felszereléseikkel és történelmi fegyvereikkel idézik fel a magyar történelem egyik legdicsőségesebb fejezetét. Az élő történelemóráknak is tekinthető programok évről évre sok ezer gyerek és felnőtt számára jelentenek feledhetetlen élményt. Legyen ez így idén is! A programokat ajánljuk családoknak, mivel a kicsiktől a nagyokig minden korosztály talál köztük kedvére valót. Ajánljuk általános és középiskoláknak, hiszen a felidézett történelmi időszakot itt nemcsak megérteni lehet, hanem egy kicsit átélni is.

Egy kis ízelítő…

 A program évről évre bővül, újabb és újabb települések bekapcsolódásával.
Idén március 31-én Hort községben tartják a nyitóünnepséget, délután kettőkor.
Április 1-jén Hatvan lesz a helyszín, ahol az ünnepi megemlékezés után huszárkonyha-főzőverseny következik. Lesz bábelőadás és Cimbaliband-koncert, valamint fellépnek a helyi néptánccsoportok is. Az esti táncház után, 7 órakor a Csík Zenekar ad koncertet.
Április 2-án Boldog község határában a Balázs-tanyán rendezik meg a hatvani csata emlékére a hagyományos csatabemutatót.

Április 3-án Jászdózsán lesz huszárkonyha-főzőverseny, szentmise és koszorúzás, de lesznek programok Jászjákóhalmán és Jászteleken is. Eközben Jászberényben a város napja keretében tartanak főzőbemutatót, vetélkedőt, kiállítás-megnyitót, térzenét és lovas alaki bemutatókat.

Április 4-én Nagykáta és Tápióbicske játssza a főszerepet, hiszen a két település között került sor a híres hídi csatára. A csatabemutatót élő történelemóra keretében délután fél hatkor tartják.

Április 5-én Isaszegre ér a sereg, ahol megemlékeznek a lengyel−magyar barátságról.

Április 6-a Isaszeg napja. Kézműves-foglalkoztató, történelmi szekértúra, megemlékező gyalogtúra és egyházi körmenet is várja a látogatókat. Délután négykor indul a díszfelvonulás a városházától a Szobor-hegy alatti csatatérre, és várhatóan 5 órakor kezdődik a csatabemutató, amely koszorúzással zárul a honvédszobornál.

Tavaly az uniós elnökségi rendezvények miatt elmaradt az április 7-i díszszemle az egykori haditanács színhelyén, a gödöllői kastélyban, idén viszont 11 órakor ünnepi műsor is lesz a kastély díszudvarán, majd ünnepi tiszteletadás a Dózsa György úti temetőben az 1849-es emlékműnél.
Szadára fél egy táján ér a Vác felé vonuló fősereg, Veresegyházon pedig fél három körül érdemes várni a huszárokat.

Párhuzamos programként április 7-én a mogyoródi Sándor-huszárok Gödöllőnél elhagyják a fősereget, s megkerülő, felderítő műveletet hajtanak végre. Ennek során fél 3-kor Kerepesen, a hősi emlékműnél koszorúznak, majd 4 órakor a mogyoródi hősök ligetében.

Április 8-án Vácott csatabemutatóval és koszorúzással ér véget a 24. Tavaszi Emlékhadjárat anyaországi programja.