Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhőkarcolók, paprikás krumpli, katonák és zene

Szöveg: Dr. Láda Mónika |  2009. szeptember 28. 13:09

Harmadik alkalommal rendezett Dél-alföldi Katonazenekari Fesztivált és Nyitott Laktanya napot a Honvédelmi Minisztérium, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város önkormányzata és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége szeptember 27-én, vasárnap a város főterén.

A fesztiválon részt vett dr. Szeredi Péter, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke, Tömböl László mk. vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke, Benkő Tibor altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és parancsnokhelyettesei: Kovács József vezérőrnagy, Pintér Zoltán vezérőrnagy és Hazuga Károly vezérőrnagy, Orosz Zoltán vezérőrnagy a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke és dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka.

 

A nyitott laktanya nap délután kettő órakor elkezdődött, de aki elég korán felkelt, már reggel 8 órától is találhatott látnivalót a Kossuth téren. Olvasóink talán még emlékeznek Mocsáriné Juhász Zsuzsannára, a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya közalkalmazott szakácsnőjére, akire nemcsak azért büszkék, mert minden nap nagyon finom ételeket főz az állomány részére, hanem azért is, mert a Magyar Honvédség szakácsversenyén idén is elhozta a legjobb női versenyzői címet.

Felfigyelt rá Buday Péter mesterszakács is, aki úgy döntött, eljön a

hódmezővásárhelyi fesztiválra és meghívja Zsuzsannát és dr. Lázár Jánost, a város polgármesterét egy közös főzésre. Ebben segítségükre volt még Neparáczki Ferenc, a helyőrségi klub igazgatója és Kristó Sándor, aki szintén szakácsként dolgozik a laktanyában. Így aztán a Kossuth téren délelőtt a paprikás krumpli rotyogott, délután sárgaborsós tavaszi tekercs fehér répapürével, a Polgármesteri Hivatal erkélyén pedig készült a párolt, vörösboros kakastöke rozmaringgal és gombával. A jó illat mindenkinek meghozta a jókedvét, így a délután kettő órakor kezdődő nyílt napon mindenki remek hangulatban és kíváncsian hallgatta végig Farkas Imre ezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettesének megnyitó beszédét.

A megnyitó után a Felhőkarcolók művészeti csoport gólyalábas és tűzzsonglőr műsorát láthatták az érdeklődők, majd középkori csatajelenetek és reneszánsz korabeli táncok következtek különböző hagyományőrző egyesületektől. A laktanya felvonultatta a legjellemzőbb technikai eszközeit, de bárki kipróbálhatta az air-soft fegyvereket is. A Zrínyi utcán pedig végig lehetett kísérni a különböző történelmi korokat a honfoglalástól egészen napjainkig. Akit érdekelt a katonai pálya bátran fordulhatott a szegedi toborzóiroda munkatársaihoz. Eközben a város több helyszínén a szolnoki, a debreceni és a hódmezővásárhelyi katonazenekar valamint a városi fúvószenekar térzenét adott, majd az Andrássy úton felvonulva csatlakoztak a nyitott laktanya naphoz.

A fesztiválon ünnepi beszédet mondott dr. Szeredi Péter kabinetfőnök úr,

aki elmondta, hogy szinte napra pontosan 39 éve tette le a hódmezővásárhelyi laktanyában a katonai esküt, ezért nagyon szép emlékek fűzik a városhoz. Megköszönte dr. Lázár János polgármester úrnak azt a segítséget és együttműködést, ami lehetővé tette, hogy már harmadik alkalommal adtak otthont a város főterén a katonazenekari fesztiválnak. „A Magyar Honvédség számára különlegesek ezek a bemutatkozások, mert egy zárt világba tekinthetnek be a polgárok, kipróbálhatják a katonák által használt technikát, társadalom közelivé tehetjük e programokkal a honvédséget és a katonai szakmát."- mondta a Kabinetfőnök Úr. Elismerte a katonazenekarok teljesítményét, hiszen az 5 éve önkéntes magyar haderőnek is szüksége van rájuk, „az egyszerre katona és egyszerre zenész, a katonai rendezvényeket kiszolgáló, de hangszerük megszólaltatásával művésszé váló katonazenészekre."

Ezt követően dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke nyitotta meg a fesztivált, aki megköszönte a Honvédelmi Minisztérium, a Honvéd Vezérkari Főnökség, a helyőrség és

Farkas Imre ezredes, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettesének, hogy közösen megszervezték a vasárnapi fesztivált és kifejezte reményét, hogy a város és a helyőrség közötti évszázados jó kapcsolata a továbbiakban is hasonlóképpen fog alakulni. Visszaemlékezett az alig pár héttel korábbi, az Afganisztánba kiutazó kontingens állományának búcsúztató ünnepségére, ami ugyanott, a főtéren volt megtartva. Ahogy dr. Lázár János mondta, „…az öröm pillanataiban azokra a honvédekre is gondolnunk kell, akik Hódmezővásárhelyről vagy a haza más pontjáról szolgálatot teljesítenek Afganisztánban….Nagy szükség van a lelkesítő katonazenekarra akkor, amikor a világ legnagyobb biztonsági kihívásainak próbálunk helytállni magyarként."

A beszédek után a zene kapta a főszerepet, ami szemnek és fülnek egyaránt kellemes volt. A katonai indulókon túl elsősorban könnyűzenei darabokat játszottak a zenekarok. A Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar így tűzte műsorára például a Superman filmzenéjét, vagy a Trombita fiestát. Színesítette a helyiek fellépését a MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének kommendáns bemutatója és a Szegedi Mazsorett csoporttal közös produkció is.
Minden évben hagyományosan a zenekarok gyep-show-val is készülnek, ami mindig nagy sikert arat a közönség körében. A fesztivál végén pedig az egyesített zenekarok Kodály Zoltántól, Dávid Pétertől és Johan de Meij-től játszottak műveket.

A fesztiválon vezényelt Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, Dohos László nyá. ezredes, a Magyar Honvédség nyugalmazott főkarmestere, Kovács Tibor alezredes, a Magyar Honvédség Központi Zenekar karmestere, Molnár János százados, a Szolnoki Légierő Zenekar karmestere, Kovács István százados, a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar karmestere, Pál István főhadnagy, a Debreceni Helyőrségi Zenekar karmestere és Vágó János, a Városi Fúvószenekar karmestere.

 

 

 

Fotó: Danics Margit, Vágó Zoltán, Kovács Gábor és Galovtsik Gábor