Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús lőszer a tanári szobában

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 28. 13:16

A 39. héten, azaz szeptember 21-e és 27-e között 41 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 17 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1780 bejelentést kaptak.

Szeptember 21-én a Veszprém megyei Felsőörsön, az Úttörő utcában található általános iskolából érkezett a jelzés a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, hogy az egyik diák egy 9 milliméteres lőszert vitt be magával az oktatási intézménybe, amelyet a tanárok természetesen azonnal elvettek tőle. A helyszínre küldött tűzszerész járőr – Fazekas Judit zászlós vezetésével – a tanári szobában őrzött második világháborús lőszert a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szintén szeptember 21-én a Fejér megyei Kápolnásnyéken, a 70-es számú főút és a vasút között földmunkák közben egy 82 milliméteres aknavetőgránátot találtak a munkások. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – a gránátot a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítette meg.

Szeptember 23-án a főváros 12. kerületében a Beethoven utcában földmunkálatok közben több tucat, a második világháborúból visszamaradt lőszer került elő. A Vörös Mihály főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr a terület műszeres átvizsgálása után összese 125 darab 9 milliméteres lőszert talált, melyeket a közelben felrobbantottak.

Szeptember 24-én ugyancsak Budapesten akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, ám ezúttal a 11. kerületbe a Budafoki és a Dombóvári utcák kereszteződésébe kellett kivonulniuk. Itt ugyanis földmunkálatok közben egy 82 milliméteres aknavetőgránát került elő. A második világháborús veszélyes szerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.