Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Féligazságokra nem szabad véleményeket alapozni”

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. június 9. 17:10

Autentikus roma kulturális kiállítás nyílt Kaposváron, a Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred csapatművelődési otthonában, melynek megálmodója és az anyag gyűjtője az alakulatnál szolgálatot teljesítő Végvári József főtörzsőrmester. A kiállítást az ezred nyílt napján mutatták be.

Végvári József ftörm, 2001.július 7-én avatták fel tiszthelyettesnek és került Pécsre, az MH 101. Zrínyi Miklós Vegyes Tüzérdandárhoz, ezt követően 2004-ben került át Kaposvárra, a forgalomszabályzó szakasz egyik tiszthelyettesi beosztásába. Az indíttatásról kérdezte a kiállítás szervezőjét a honvedelem.hu.

Mi a kiállítás célja?

A kiállításon a roma kisebbség mindennapjait és a mindennapokhoz kapcsolódó jellegzetes tárgyaikat kívántuk bemutatni, ezzel közelebb vinni a látogatókat a romák világának a megértéséhez. Különböző használati tárgyakat gyűjtöttünk össze, de bemutattuk a Baranya vidékén élő romák öltözködési kultúráját is. Azért a baranyait, mert itt vannak ismeretségeim és innen tudtam tárgyakat és ruhákat összegyűjteni. A kiállításon megjelenítettük még a roma hagyomány egyéb jellegzetességeit is, valamint a ma és a régmúlt roma népzenéiben használatos hangszereket. Két kiváló festő és egy grafikus is kölcsönadta a képeit, amelyeken bemutatták a kisebbségi élet mindennapjait, valamint azt, hogy a roma művészek a saját közegükben milyen témákat dolgoznak fel. A művészi alkotások mellett itt voltak az amatőrök is, konkrétan a büki általános iskola tanulóinak rajzait hoztuk el a kiállításra. A szervezők a gyerekeket arra kérték, hogy a honvédséggel kapcsolatos gondolataikat örökítsék meg. Nagyon szép és őszinte rajzok születtek és ezeket is megtekinthették a kiállítás látogatói. A rendezvénynek csak az egyik része volt a kiállítás, a másik részét is a laktanya nyílt napjához kapcsoltuk. A szabadtéren felállított színpadon, két roma táncegyüttes mutatkozott be. Az egyik hagyományos cigánytáncokkal, a másik a napjainkhoz köthető modern táncokkal szórakoztatta a közönséget. Nem volt véletlen ez a válogatás, mert szerettük volna bemutatni azt, hogy a hagyományápolás mellett a jelen kor művészetében is otthon vagyunk.

Hogyan született meg a kiállítás ötlete, és mit szeretett volna ezzel a rendezvénnyel elérni?

1595887884
A kiállítás egyfajta figyelemfelkeltés akart lenni. Meg szeretném mutatni az érdeklődőknek azt, hogy a roma kultúra gyökerei milyen sokrétűek. Rá akarom irányítani a figyelmet arra, hogy a romák megítélése napjainkban nagyon sok szélsőséges indulatot váltott ki. Azzal, ha jobban megismerjük egymás érzés- és gondolatvilágát, ezek az indulatok mérsékelhetők. A kultúrán keresztül biztosítható a legjobban ez a bemutatkozás. Sajnálatos az, hogy egyes médiumokban előtérbe szeretik állítani és bemutatni azokat a problémákat, amelyek napjainkban ennek a kisebbségnek egyes tagjait jellemzik. A sok probléma, a szélsőséges helyzetek nyilvánosság elé vitelével egy általános képek akarnak festeni a romákról, és el akarják hitetni, hogy minden roma bűnöző, sokszorosan problémás egyén. Meggyőződésem az, hogy féligazságokkal nem szabad egyetlen embercsoportokról sem véleményt alkotni. Ezt a szemléletet kívánom oldani azzal, hogy a kultúrán keresztül bemutatom: ennek a kisebbségnek is vannak pozitív értékei, amit érdemes megőrizni és továbbvinni.

Milyen volt a rendezvény visszhangja? Terveznek-e valamilyen folytatást?

Féltünk egy kicsit a fogadtatásától, de ma már elmondható, hogy nagyon sokan nézték meg a kiállítást, és a színpadi rendezvénynek is nagyon pozitív visszhangja volt. A szabadtéri fellépéskor nagyon sokan mentek a színpad köré és látszott, hogy akik ott voltak nagyon élvezték a produkciókat. A jövőbeni célom az, hogy ennél tartalmilag és mondanivalóban is gazdagabb vándorkiállítási anyagot tudjak összeállítani. Amennyiben igény és lehetőség lesz rá, más alakulatoknál is szeretnénk bemutatni ezt az anyagot. Személyes jó kapcsolatom van azokkal, akik ezeket a tárgyakat a rendelkezésemre bocsátották és az első kérésemre mellém álltak és támogattak. Megértették azt a célt, amit kitűztem kiállítás megszervezése elé. Ezt a lehetőséget kívánom megragadni és összeállítani a vándorkiállítást. Szeretném külön kiemelni, hogy ennek a rendezvénynek a létrejöttében nagyon sokat segített a helyi logisztikai ezred, a Honvédelmi Minisztérium, az ÖHP, a HOSZ és a HM Zrínyi Kulturális és Szolgáltató Kht. vezetése. Például többek között nem volt probléma a plakátok és a meghívók megtervezése és lenyomtatása, mert a felsorolt szervezetektől gyors és nagyon sok segítséget kaptam.