Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai toborzók a magyar irodában

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 9. 22:28

Az Ohioi Nemzeti Gárda toborzó tisztjeiből álló delegáció tartózkodik a héten Magyarországon. A látogatás célja a tapasztalatcsere, ezért az amerikai szakemberek előadásokat tartanak saját munkájukról és feladatrendszerükről. Emellett természetesen megismerkednek a magyar toborzási rendszerrel is, és ennek során több toborzó irodát is meglátogatnak.

Egy hetes hivatalos látogatásra érkezett június 8-án Magyarországra az Ohiói Nemzeti Gárda négy toborzó tisztje. Az amerikai szakemberek látogatásuk ideje alatt tájékoztatják magyar kollégáikat saját toborzó rendszerük működéséről, emellett pedig természetesen megismerkednek a magyar toborzási tevékenységgel is.

A program – amelyet a budapesti amerikai nagykövetség ajánlotta fel a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség részére – legfontosabb célja a tapasztalatcsere. Mégpedig a szó szoros értelmében, hiszen az amerikai és a magyar toborzó szakemberek minden tapasztalatukat megoszthatják egymással az egy hetes program során – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Kovács Imre ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs és Toborzó Főosztály Koordinációs Osztályának vezetője, a magyar program felelőse, aki megérkezésük után fogadta az amerikai toborzókat.

1595887884
 

Az egy hetes program kedden délelőtt a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében kezdődött, ahol a vendégek a Magyar Honvédség toborzó rendszeréről hallgattak meg előadást. Szabó József ezredes, a HM Személyzeti Főosztály Központi Toborzó és Katonai Igazgatási Osztályának vezetője a toborzó rendszer felépítéséről és toborzók feladatairól beszélt. Ezt követően Kovács Imre ezredes a toborzás kommunikációjáról majd Szőke Sándor a KTF toborzó osztályának munkatársa a katonai ismeretek tantárgy toborzásban betöltött szerepéről beszélt. A kisebbségi toborzás fontosságától és feladatairól pedig Jóni Tibor nyugállományú ezredes, a Honvédelmi Minisztérium romaügyi referense számolt be.

A delegáció délután az MH Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központ Budapesten, az Alkotás úton található 1-es számú toborzó irodájába látogatott el. A vendégek először az Ohioi Nemzeti Gárdánál alkalmazott toborzási módszerekről beszéltek. Wesley Smith főtörzsőrmester, a nemzeti gárda légierőért felelős toborzó tisztje előadásának elején ismertette, hogy kiből lehet toborzó tiszt. Kiemelte: mindehhez előzetes szaktudás, kiváló megjelenés, jó kommunikációs készség, valamint természetesen hibátlan katonai pályafutás szükséges. Feladataik és kötelességeik között pedig szerepel a reklám és különféle promóciós anyagok terveinek kidolgozása, a médiumokban megjelenő hirdetések kontrollálása, valamint az is, hogy rendszeresen tartsák a kapcsolatot a civil oktatási intézményekkel.

1595887884
 

Smith főtörzsőrmester elmondta azt is, hogy a nemzeti gárda légierejéhez a 18 és 35 év közötti nőket és férfiakat várják, akik motiváltak és büntetlen előéletűek. Szülői engedéllyel azonban már a 17 évesek is beadhatják jelentkezésüket a fiatalok. Tavaly átlagosan kilenc megszólított emberből egy jelentkezett, míg idén – elsősorban a gazdasági válság következményeként – minden három érdeklődőből egy lesz a nemzeti gárda tagja.

Kérdésre válaszolva az amerikai toborzótiszt elmondta azt is, hogy a nemzeti gárda légierejének létszám igényeit hét irodában összesen 22 toborzó tiszt igyekszik kielégíteni az állam területén.

Nannette Oviatt főtörzsőrmester a toborzás során, és azt követően, az állomány megtartása érdekében alkalmazott motivációs eszközökről beszélt. Kiemelte: elsősorban anyagi lehetőségeket kínálnak fel a jelentkezőknek. Ezek között szerepel a bizonyos, speciális beosztásokhoz járó készpénz bonusz, vagy éppen a diákhitel visszafizetés átvállalása. Ugyancsak motiváló tényező lehet az egészségügyi és fogászati költségek bizonyos részének átvállalása, az életbiztosítás, illetve az is, hogy a nemzeti gárda aktív tagjai húsz év szolgálat után nyugállományba vonulhatnak.

1595887885
 

A már jelentkezettek megtartásával kapcsolatban Oviatt főtörzsőrmester elmondta: fontos, hogy minél több olyan gárdatagot keressenek meg, akiknek szerződése rövidesen lejár. Velük kapcsolatban cél, hogy rábeszéljék őket: ha más beosztásban is, de folytassák szolgálatukat. Õket ugyanis már nem kell újra kiképezni.

Kérdésre válaszolva a toborzó tiszt elmondta azt is, hogy a nemzeti gárdában minimum hat éves szerződést iratnak alá a jelentkezőkkel. Az átlagos szolgálati idő azonban hat év aktív, majd ezt követően két év tartalékos szolgálat.

Donald J. Henline főtörzsőrmester az Ohioi Nemzeti Gárda gyalogsági erőiért felelős toborzótisztje egy reklámfilm levetítésével kezdte előadását. Mint elmondta: ez a film is része annak az „agresszív marketing hadjáratnak", amellyel nemcsak az elektronikus és írott médiumokban, hanem a különféle internetes oldalakon is megjelentek. Céljuk az, hogy nemzeti gárda szárazföldi egységeinél jelentkező személyi igényeket kielégítsék, a 150 katonából álló toborzó állománynak egy évben átlagosan 2100 újoncot kell toboroznia. Általában minden huszonötödik megszólított írja alá a szerződést a nemzeti gárdához.

Henline főtörzsőrmester arról is tájékoztatta a magyar toborzókat, hogy a szerződés aláírása után a nemzeti gárda újonca 5 ezer és 20 ezer dollár közötti összeget kap, s ezt követően is rendszeresek az anyagi juttatások. Például az aktív állományú gárdista havi fizetése négyezer dollár, míg a tartalékos állományúé háromszáz dollár. Ezért havonta két napot kell a kiképzéssel és egyéb feladatokkal töltenie a gárdánál.

1595887885
 

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy az Ohioi Nemzeti Gárda szárazföldi erőinek pillanatnyi létszáma 11 600 fő, amely 113 százalékos feltöltöttséget jelent.

Az amerikai toborzó tisztek előadása után Jóni László alezredes, az 1. toborzó és érdekvédelmi központ parancsnoka beszélt a magyar toborzó rendszerről. Kiemelte: a gazdasági válság miatt a szerződéses katonának jelentkezők száma idén jelentősen megnövekedett. Amíg tavaly egész évben 378-an jelentkeztek szerződéses katonának, idén június első hetének végéig már 414-en. A központ 2-es számú toborzó irodája országos szinten is élen jár a pilótatoborzásban, hiszen tavaly összesen 11-en lettek alkalmasak vadászpilótának, ebből öten ebben az irodában jelentkeztek katonai szolgálatra.

Jóni alezredes kiemelte, hogy a toborzó irodák másik feladata a pályára irányítás, azaz a tiszthelyettes iskolába való toborzás. Tavaly 31 jelentkezőből ötöt vettek fel a tanintézetbe, idén pedig már eddig megduplázódott a jelentkezők létszáma.

A toborzó és érdekvédelmi központ parancsnoka szólt arról is, hogy a szervezet másik fő feladata a nyugállományú katonák, illetve a honvédségtől nyugdíjba vonult közalkalmazottakról és családtagjaikról való gondoskodás.

1595887885
 

Előadásában a toborzás gyakorlati folyamatát is bemutatta Jóni alezredes. Elmondta: első lépés a személyes találkozás, amikor is a szerződéses katonai szolgálat iránt érdeklődőt regisztrálják, adatait egyeztetik, s a beszélgetés során azt is megtudják, hogy mi motiválja. A következő találkozáskor történik meg a tényleges jelentkezés, amelyet az alkalmassági vizsgálat tervezése és végrehajtása követ. Az utolsó fázis pedig az újonc szerződéses katona bevonulása.

Az előadások végén az amerikai vendégek megtekintették az Alkotás úton található irodát. Az amerikai toborzótisztek szerdán Veszprémbe látogatnak, ahol az MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság munkájával ismerkednek. Csütörtökön, Szolnokon az MH Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság feladatairól tájékozódnak, majd pénteken, a tapasztalatok összegzése és értékelése után indulnak haza, az Amerikai Egyesült Államokba.

1595887885
 

Fotó: Galovtsik Gábor