Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

500 forint egy beteg megmentéséért

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. június 10. 6:15

Immár harmadik alkalommal indultak háborús övezetbe magyar orvosok gyógyítani. Az Afrikai – Magyar Egyesület önkéntes orvosai a kelet – kongói Kiwanja menekülttáborban és a környező falvakban a háború szenvedőin fognak segíteni egy hónapon keresztül.

Az Afrikai – Magyar Egyesület Háború gyermekei Segélyakciójának keretén belül szervezett misszió tagjai június 9-én mutatkoztak be a sajtó képviselői előtt, majd aznap indultak tovább Kongóba. A 3 fős csapat Kairón és Entebbén keresztül utazik majd a kelet – kongói Rutshuruba, hogy megkezdje 1 hónapos gyógyító tevékenységét.

Mint megtudtuk, a szervezet Kongóban tartózkodó koordinátorának elmondása szerint a Kiwanja menekülttábor és a közeli falvak lakói nagyon várják már, hogy megérkezzenek az új magyar orvosok. Ahogyan arról a honvedelem.hu is beszámolt, a Háború Gyermekei Segélyakció első és második önkéntes orvosi missziója egy hónapon keresztül olyan helyen gyógyított, ahol több tízezer ember egészségügyi ellátás, szakemberek, valamint fontos eszközök nélkül éli mindennapjait.

1595887886
Az orvosokat – ahogyan az eddigi missziókat is – a kongói határnál a MONUC katonái fogják várni: az ENSZ katonái eddig is gondoskodtak a doktorok biztonságáról a háborús övezetben.

A sajtótájékoztatón Kembe Sorel, az Afrikai-Magyar Egyesület házigazdája bemutatta a misszió tagjait, így Dr. Pongrácz Mária marosvásárhelyi háziorvost, Dr. Veréb Ilona szegedi mikrobiológus szakorvost és Dr. Nagy Andrea budapesti tüdőgyógyászt is.

Ahogyan azt korábban a honvedelem.hu-n is megírtuk, az AHU első és második orvosi missziója sikeresen alakult. A két misszió egy hónap alatt 6000 beteget gyógyított meg és biztosított számukra megfelelő gyógyszert –átlagosan 500 forintba került egy beteg életének megmentése.

Kongóban az orvosok szembesültek az ottani leggyakoribb betegségekkel, mint a bélférgességgel, a rühességgel, a fejfájással, számos bőrbetegséggel, fertőzésekkel, lázzal, maláriával, TBC-vel és AIDS-szel, ám a magyar orvosok munkájuk során leprás megbetegedéseket is diagnosztizáltak. A kongói gyerekeknél pedig nem ritka az alultápláltság, a láz és a köhögés.

A sajtótájékoztatón kiderült: az Afrikai – Magyar Egyesület szeretné minél hamarabb elindítani negyedik misszióját is, valamint munkatársuk segítségével a helyszínen élelmiszert és a túléléshez szükséges használati eszközöket vásárolni a rászorulóknak.