Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Luxusszállodában robbantott az öngyilkos merénylő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 10. 6:29

Öngyilkos merényletet követtek el kedden egy pesavari szállodában, Pakisztán északnyugati határvidékén, nem messze attól az övezettől, ahol a hadsereg hadjáratot indított az iszlamista szélsőségesek ellen. A tartomány rendőrfőnöke által kiadott legfrissebb jelentés szerint legalább 11 ember vesztette életét, és 46-an sebesültek meg.

A halottak között két külföldi is van, egyik az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerbiai állampolgárságú munkatársa. A sebesültek között legalább egy brit, egy német és egy szomáliai is van.

A Pesavar repülőterétől két kilométerre fekvő Pearl Continental luxusszállót öngyilkos merénylők támadták meg. Több mint 500 kilogramm robbanóanyagot tartalmazó furgonjukból tüzet nyitottak az őrökre és áttörték az ellenőrző pontot, majd a főbejárat előtt levegőbe repítették önmagukkal együtt az autót. A robbanás következtében az épület nyugati része leomlott.

Erre az ötcsillagos szállodára fokozottan vigyáznak, mert a külföldiek és a gazdag pakisztániak kedvenc helye, és ezért egyben a merénylők kiemelt célpontja is. Gépkocsik nem parkolhatnak előtte, és a főbejárathoz csak biztonsági ellenőrzés után, betontömbök és fémkorlátok között kanyarogva lehet behajtani. A merénylet időpontjában az ENSZ mintegy 25 alkalmazottja tartózkodott a szállodában, az UNHCR mellett a Világélelmezési Program és a Gyermekalap munkatársai.

Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget a robbantásért, de a tálib szélsőségesek korábban megtorlást helyeztek kilátásba a hadsereg Szvat-völgyi akciója miatt.

A több mint kétmillió lakost számláló városban egy hónap leforgása alatt ez volt a hetedik terrorista támadás. Pakisztánban az utóbbi két év alatt több mint 230 merényletben közel kétezer ember vesztette életét, az elkövetők az Oszama bin Laden vezette terrorhálózathoz kötődő iszlamisták, akik azzal vádolják az iszlámábádi kormányt, hogy csatlakozott Washington terrorellenes háborújához.

Az ötcsillagos Pearl Continental elleni merénylet kísértetiesen hasonlít az iszlámábádi Marriott hotelt tavaly szeptemberben romba döntő támadáshoz. Ott is öngyilkos merénylő repített levegőbe egy több mint egy tonna robbanóanyaggal megtömött kis teherautót, aminek következtében mintegy hatvan ember halt meg.