Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főhajtás a honvédeknek

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 26. 14:42

A Pákozd-sukorói csata 162. évfordulója alkalmából ünnepélyes megemlékezéseket tartottak szeptember 26-án a pákozdi Katonai Emlékparkban. Megkoszorúzták Gyuricza Béla nyugállományú vezérezredes emléktábláját, majd a felújított emlékmű előtt dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet.

A Pákozd-sukorói csata 162. évfordulója alkalmából vasárnap megtartott ünnepélyes megemlékezésen a résztvevők először dr. Gyuricza Béla nyugállományú vezérezredesre, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör örökös elnökére emlékeztek. A tíz évvel ezelőtt felavatott emléktáblánál, Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke beszédében kiemelte: dr. Gyuricza Béla emléktáblája méltó helyen áll itt a Katonai Emlékparkban, „az önálló magyar hadsereg első győztes csatahelyén." Aláhúzta: a vezérezredes egész életét a haza fegyveres szolgálatának szentelte. Emléke hitet ad a jelenkor katonáinak. A Honvédelmi Minisztérium nevében dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter helyezett el koszorút az emléktáblánál.

1595907933
A pákozdi csata felújított emlékművénél tartott ünnepségen Takács János, Pákozd polgármestere köszöntötte az megjelent érdeklődőket. A polgármester szerint, Pákozd „a magyar hazaszeretet szakrális központja!". Reményét fejezte ki, hogy egyszer mind a tizenötmillió magyar ember ellátogat ide.

Varga Tamás országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében, röviden összefoglalta az 1848-as pákozdi eseményeket. Mint fogalmazott: akkoriban hatalmas erő mozgatta a nemzetet, hogy megvédje szabadságát, és ez ma sincs másként.

Ünnepi beszédében dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter kifejtette, hogy 1848-ban hadsereget kellett szervezni, ám ehhez nem volt elég csupán a lelkesedés. A katonai pálya egyszerre hivatás és szakma, amit meg kell tanulni. A tárca első embere felhívta a figyelmet arra, hogy a szeptember 29-ei csata nem csupán arról döntött, hogy Jellasics seregei elérik-e a fővárost, hanem arról is, hogy a gyorsan megszervezett honvédség vajon képes-e megvédeni a nemzetet? Kiemelte: akkor született meg a honvédség eszménye, amit sem fegyverrel, sem ideológiával nem sikerült azóta sem elpusztítania senkinek.

Dr. Hende Csaba párhuzamot vont a múlt és jelen között: most is olyan hadsereget kell újjáépíteni, amely szükség esetén képes a haza fegyveres védelmére.

– Amelyik nemzet nem képes eltartani saját katonáit, az a nemzet előbb-utóbb más nemzet katonáit kell, hogy eltartsa, de annak nagyon nagy ára lesz – fogalmazott a honvédelmi miniszter. Hozzátette: a pákozdi Katonai Emlékhely a hagyományőrzés elkötelezett központja és „mi, még inkább azzá tesszük."

A beszédeket követően a résztvevők koszorúkat helyeztek el a csata emlékművénél, majd megtekintették a hagyományőrzők segítségével újjáéledt „pákozdi csatát".

1595907933
 

1595907933
 

1595907934
 

1595907934
 

1595907934
 

1595907934
 

1595907934
 

1595907935
 

Szöveg: Kálmánfi Gábor
Fotó: Galovtsik Gábor