Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Futottak a miniszterek is

Szöveg: K.G. |  2007. október 8. 16:09

2007. október 7-én került megrendezésre a második NATO-futás. Tavaly született az ötlet, hogy szükség lenne egy olyan eseményre, ami új megközelítésben mutatja a szövetséget.

„Fincsi" verseny volt! Az első szakaszon a lengyel fiú nagyon komoly iramot diktált, de aztán az Andrássy úton sikerült leszakítani, így az utolsó emberünk viszonylag könnyen tudott nyerni – foglalták össze röviden a NATO partnerségi futófesztivál váltóversenyének győztesei, a veszprémi Pannon Egyetemről érkezett Minczér Albert, Takács Dávid és Egri Viktor a húsz kilométeres küzdelem történéseit.

A kellemes őszi, október hetedikei vasárnapon összesen kétezerötszázan (köztük a nyugat-balkáni NATO-partnerországok harminc katonai versenyzője) álltak rajthoz. Mint ahogyan a rendezvény neve is jelzi, elsősorban nem az eredmény, hanem a részvétel volt a fontos. Szimbolikusan, néhány száz méter erejéig Selmo Cikotiæ bosnyák védelmi miniszter, valamint dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter is megmozgatták tagjaikat, majd megszemlélték a városligeti Műjégpálya, ezúttal jég nélküli, betonterületén a kiegészítő programokat.
Mivel a NATO-futással csaknem párhuzamosan zajlott a 15. történelmi váltófutás, így sok-sok általános- és középiskolás fiatal is szívhatott némi honvédségi levegőt, például a katonai toborzóbusznál. (Szorgosan vizsgálgatták is a fegyvereket.)

1595870928
Komplex programok egész sora igyekezett színessé tenni a ligeti vasárnapot, a futók hozzátartozói számára is. A katonai nyelven szólva statikus bemutatók mellett például indult egy négy kilométeres családi futás is. Persze a legnagyobb érdeklődés az MH Támogató Dandár katonáinak látványos elemekkel kísért alaki bemutatóját övezte, melynek végén a gyerekek egymással versengve igyekeztek megkaparintani a betonra hullott töltényhüvelyeket, mint afféle igazi katonai relikviákat. A látogatók vehettek szárított gombát, ihattak száz százalékos forrásvizet és az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ dolgozóinak segítségével áttekinthették: hogyan is állnak az egészség terén.
Bemutatkoztak a régió biztonságpolitikával foglalkozó felsőoktatási intézményei; kuriózumként láthattuk például a cseh, szerb és lengyel (védelmi) egyetemek standjait is.

1595870929
Végül vessük papírra: a történelmi futás „egyetemi" kategóriájában a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem csapata végzett a második helyen, csak a Testnevelési Egyetem tanulói előzték meg őket. A kommentátor hangot is adott némi döbbenetének: hol voltak ezek a fiúk idáig? Majd felejthető szellemességgel meg is válaszolta saját maga kérdését: „aki a hazát védi, annak nincs ideje futni…" Kivéve, amikor van.