Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gripen: tizennégyen Kecskeméten

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2008. január 28. 15:02

Mind a tizennégy magyar Gripen vadászgép felsorakozott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison január 28-án, amikor is Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter ünnepélyes keretek között átadta a flotta teljes dokumentációját dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszternek.

Mint azt a miniszterek köszöntőiben is hallhattuk: ezzel több vonatkozásban is mérföldkőhöz érkezett a hazai Gripen-program. Amellett, hogy megérkezett az összes gép és folyamatosan zajlik a kiképzés, 2009-től a Gripen részben átveszi a készültségi szolgálatot a MiG-29-eseketől, majd 2010-től ez a típus lesz az egyetlen magyar vadászgép, amely ellátja a haderő hazai, illetve szövetségesi feladatait.

1595872814
Elhangzott az is: a svéd fél jóval a szerződésben foglalt határidő (2015) előtt teljesítette ellentételezési kötelezettségeinek 98%-át.

Sten Tolgfors hangsúlyozta: Svédország haderejében kulcsfontosságú szerepet töltenek be a Gripenek. Nézete szerint a kiváló svéd-magyar együttműködés fontos állomása a Gripen-program és abbéli reményét fejezte ki, hogy ez az együttműködés a jövőben még szorosabb lesz. Megemlítette, hogy svéd és magyar katonák több misszióban is együtt teljesítenek szolgálatot.

– A magyar haderő néhány év alatt rendkívül sokat fejlődött – szögezte le a svéd védelmi miniszter.

Dr. Szekeres Imre aláhúzta: a magyar Gripen-flotta teljess

1595872814
é válása, a Magyar Honvédség technikai fejlődésének szimbóluma. Hozzátette: az idén hetven éves légierő az elkövetkezendő harminc éven keresztül igazi csúcstechnikával hajtja végre feladatait.

– A magyar légierő korszerűvé és hatékonnyá vált. Honvédelmi miniszterként felelős vagyok a hadsereg technikájának fejlesztéséért, ezért az elkövetkezendő években megújul a gépjármű-; illetve a kommunikációs eszközpark is – fogalmazott a honvédelmi tárca első embere.

Dr. Szekeres Imre kiemelte: a haderő fejlesztése össznemzeti ügy. Ebben a tekintetben az elmúlt évek történései számos jó példával szolgáltak.

Fotó: T.L.