Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leszavazták Szíriát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 28. 14:08

Elutasította az Arab Liga külügyminisztereinek túlnyomó többsége Kairóban az a szíriai követelést, hogy a Hezbollah és szövetségesei nagyobb befolyást kapjanak az új libanoni kabinetben – közölte két, név nélkül nyilatkozó küldött a szervezet vasárnap esti rendkívüli üléséről.

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter és a libanoni ellenzék egy része azt szorgalmazta, hogy a Hezbollah síita szervezet és szövetségesei, valamint a kormánytöbbség és az új elnök jelöltjei egyaránt 10-10 helyet kapjanak a harminctagú kabinetben.

Így a kormány nem hozhatna fontos döntéseket konszenzus nélkül, amihez maga mellé kellene állítania az elnök vagy az ellenzék minisztereit.

Az idézett küldöttek közlése szerint a szíriai javaslatot a külügyminiszterek közül csak Mohammed Abder-Rahmán Salgam, a líbiai diplomácia vezetője támogatta.

Amr Músza, a liga főtitkára közelmúltbeli libanoni közvetítése során ismertetett egy arab javaslatot, amely szerint az ellenzéknek tíz, a többségnek 13, az elnöknek hét minisztere lenne. A libanoni ellenzék elutasította e formulát.

A vita mindamellett jóval mélyebb gyökerű, mintsem hogy csak számokról lenne szó. Az egyik oldalon a libanoni ellenzéket támogató Szíria és Irán áll, a másikon a többségi koalíciót támogató Egyesült Államok és a vele szöveséges arab államok, köztük Egyiptom és Szaúd-Arábia.