Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átértékelik a rakétapajzs tervét?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 28. 14:03

Nem zárható ki, hogy Prága és Washington az amerikai radarállomás csehországi létrehozásáról szóló szerződést még a NATO áprilisi bukaresti csúcstalálkozója előtt aláírja – jelentette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter.

“Nem zárható ki, hogy a szerződést még a csúcstalálkozó előtt aláírjuk. Személyesen azonban inkább hosszabb tárgyalásokra számítok" – szögezte le a cseh diplomácia vezetője.

Megerősítette, hogy a cseh kormány nem tűzött ki semmiféle dátumot, ameddig a tárgyalásokat be kell fejezni. “Számunkra nem az időtényező, hanem a megállapodás feltételei a legfontosabbak" – állította Schwarzenberg.

A cseh diplomácia vezetője ugyanakkor nem ért egyet azokkal a véleményekkel, miszerint a szerződés megkötésével meg kellene várni az őszi amerikai államfőválasztás eredményét, mert egyes megfigyelők szerint elképzelhető, hogy az új amerikai vezetés esetleg változtat a rakétavédelmi elképzeléseken.

“Nincsenek olyan értesüléseink, melyek szerint a tervek leállhatnának" – hangsúlyozta Schwarzenberg, aki inkább a folytonosságra számít ez ügyben. Elismerte, hogy Amerikában vita folyik a rakétavédelmi pajzsról, de szerinte ez a lényeget nem érinti.

“Az viszont megtörténhet, hogy a következő amerikai kormánynak a rakétapajzs már nem lesz olyan fontos, mint a Bush-kormányzatnak" – jegyezte meg a cseh külügyminiszter.