Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyepshow, toborzás és alakizó díszelgők

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 27. 23:24

Minden túlzás nélkül állítható, hogy ez a hétvége a fesztiválokról szól Tatán. Péntek reggeltől vasárnap estig tart a hagyományos, immár tizenhatodik alkalommal megrendezett nyárköszöntő Víz, Zene Virág Fesztivál. Szombaton délután pedig másodszor rendeztek Regionális Katonazenekari és Toborzó Fesztivált a Vizek Városában.

Június utolsó hétvégéjén immár több mint másfél évtizede, hagyományosan a Víz, Zene, Virág Fesztivállal köszöntik a nyarat a tataiak. A programba néhány éve már a Magyar Honvédség városban található alakulata, a 25. Klapka György Lövészdandár és az MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság tatabányai toborzó és érdekvédelmi irodája is bekapcsolódott.

Így volt ez idén is: a toborzók a megszokott helyükön, az Eszterházy kastély előtti füves területen várták az érdeklődőket. Akik jöttek is szép számmal, hiszen az elmúlt hónapokban egyre nagyobb az érdeklődés a Magyar Honvédség iránt, a gazdasági válság miatt a korábbinál többen szeretnének szerződéses, vagy éppen hivatásos katonának állni. Sőt, a toborzók sátránál a vállalkozó kedvűek azt is kipróbálhatták, hogy milyen érzés, ha valakit álcafestékkel festenek „tereptarkára". Talán mondani sem kell, hogy ezzel a lehetőséggel leginkább a gyerekek éltek…

Szombaton délután pedig az MH Támogató Dandár díszzászlóaljának katonái tartottak látványos bemutatót a toborzósátor szomszédságában. Fegyveres alaki előadásuk több száz érdeklődőt vonzott: repültek a karabélyok, dörrentek a lövések, majd a kis csapat a műsor végén díszmenettel búcsúzott a közönségtől.

A bemutatót követően a díszelgő katonák helyét azonnal a Magyar Honvédség Központi Zenekara vette át. A katonazenészek már a Víz, Zene, Virág Fesztivál szerves részeként megrendezett II. Regionális Katonazenekari és Toborzó Fesztivál résztvevőjeként adtak majd fél órás koncertet. A térzene végén vastaps köszöntötte a fővárosi katonazenészeket.

A központi zenekar koncertjével egy időben a város három másik pontján is térzenével várták az érdeklődőket a fesztiválon résztvevő katonazenekarok. Az Építők Parkjában a székesfehérvári helyőrségi zenekar, a Kossuth téren, a polgármesteri hivatal előtt a veszprémi helyőrségi zenekar, míg a város egyik szimbólumánál, a Haranglábnál a tatai helyőrségi zenekar lépett fel.

A különálló előadások után a fesztiválon résztvevő zenekarok a város központjában, a Tatai Vár közelében adtak összevont koncertet. A résztvevő katonazenészeket Michl József a város polgármestere köszöntötte. Elmondta: a katonazenekarok a Magyar Honvédség legbékésebb közösségei, ők a hangszereikkel szereznek örömet mindazoknak, akik hallgatják őket. Hiszen az a szeretet, amellyel ezek a katonák a hangszereiket használják, arra buzdít mindenkit, hogy a békességet keresse.

– A Víz, Zene, Virág Fesztivál olyan rendezvénnyé nőtte ki magát Tatán, amelyben minden ember megtalálja a saját maga ízlésének megfelelő műsort – emelte ki a polgármester, majd megköszönte a Magyar Honvédségnek, hogy a zenészek több órán keresztül szórakoztatják a tatai Öreg Tó partjára és a vár környékére kilátogató közönségét.

Megnyitójában dr. József Péter, a Honvédelmi Minisztérium jogi szakállamtitkára hangsúlyozta: a Magyar Honvédség ezen a héten immár második alkalommal vendégeskedik a tatai városközpontban, hiszen hétfőn délelőtt itt búcsúztatták el az afganisztáni misszióra készülő hadműveleti összekötő és támogató csoport (OMLT) második váltását. Az időjárás akkor nem volt kegyes a résztvevőkhöz, hiszen a rendezvény alatt végig szakadt az eső. Most, szerencsére megkegyelmeztek az égiek, a közös koncert előtti zivatar elvonult, így a katonazenekari fesztivál elkezdődhetett.

A szakállamtitkár kiemelte: a tizenhat éves múltra visszatekintő Víz, Zene Virág Fesztivál szerves része lett a tatai regionális katonazenekari és toborzó fesztivál, így ezen a hétvégén igazi civil-katonai együttműködésben lehet megajándékozni a város polgárait.

Dr. József Péter elmondta azt is, hogy a Honvédelmi Minisztérium nyolc, regionális katonazenekari fesztivált rendez az idén. S ezeknek a fesztiváloknak nem titkolt célja a toborzás. A Magyar Honvédség ugyanis azon kevés munkáltató közé tartozik, amelyek állást, munkát, megélhetést kínálnak a pénzügyi válság miatt munkahelyüket elveszítők számára. Márpedig a katonazene hangjai sokak érdeklődését keltik fel a Magyar Honvédség iránt.

– Tatán van a legfiatalabb, mindössze négy éves helyőrségi zenekarunk. A város kegyeleti és ünnepi rendezvényein már sokszor láthatták-hallhatták őket, de biztos vagyok abban, hogy tudnak még újat nyújtani és kellemes meglepetést okozni közönségüknek – mondta a szakállamtitkár, aki kiemelte azt is, hogy a katonazenét a toborzás közvetítőjeként használják, amelyen keresztül a Magyar Honvédség bemutatkozhat a társadalomnak.

A katonazenekarok közös koncertje – amelyet megtekintett Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, Esőssy András, a tatai Víz, Zene, Virág Egyesület, a hagyományos nyárköszöntő fesztivált szervező szervezet elnöke, és Huszti András dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka is – úgynevezett gyepshow-kkal kezdődött. Először a veszprémi helyőrségi zenekar lépett a közönség elé, akik a tatabányai Harmónia mazsorett együttessel közösen adták elő produkciójukat.

A Magyar Honvédség Központi Zenekarának alaki elemekkel tarkított műsorát a tataiak látványos produkciója követte. A legnagyobb sikert Deák Bill Gyula népszerű számának, a Felszarvazottak balladájának feldolgozása aratta, amelynek során a zenekar hölgy tagjai csápoltak, a fiúk szinte extázisban játszottak hangszereiken, s még a zenekarvezető-karmester, Balázs Attila százados is bekapcsolódott az „össz-zenekari fejvesztésbe". A tömegből rengetegen hangosan énekelték a refrént: „Ott volt a postás, a rendőr, a villanyszerelő. A szomszéd, a gázos, és a díjbeszedő. A handlé, a szódás és a képkereskedő. A házmester, a fia és a kéményseprő". A dal után pedig percekig zúgott a vastaps…

Ezt követően, mintegy levezetésként, a Magyar Királyi Hagyományőrző Egyesület első világháborús bemutatóját tekinthette meg a közönség, majd a II. Tatai Regionális Katonazenekari és Toborzó Fesztivál végén a négy együttes közös koncertet adott. A dalok között egyebek mellett elhangzott Kodály Zoltán legnépszerűbb művének, a Háry János című daljátéknak Toborzója, valamint Mondvay György Katonazenészek indulója című műve. Utóbbit a Magyar Honvédség főkarmestere Csizmadia Zsolt ezredes vezényelte.

Persze a katonazenészek mellett is számos érdekesség várta a Víz, Zene, Virág Fesztiválra kilátogatókat. Veres Zoltán műrepülő világbajnok hagyományos, látványos és lélegzetelállító bemutatója mellett a kézművesek vására is rengeteg embert vonzott. Akárcsak a különféle koncertek. Fellépett például Caramel, LL Junior és Keresztes Ildikó is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Galovtsik Gábor és Szűcs László