Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazahozták Nemes Krisztián holttestét

Szöveg: Kálmánfi Gábor/mti |  2008. július 18. 5:41

A szolgálatteljesítés közben Afganisztánban hősi halált halt Nemes Krisztián posztumusz őrnagy földi maradványait a Magyar Honvédség 405-ös oldalszámú AN-26-os szállító repülőgépe július 17-én délután hozta haza Magyarországra, a pápai bázisrepülőtérre.

A nemzetiszínű lobogóval letakart koporsót, katonai tiszteletadás mellett, az elhunyt családjával együtt fogadta többek között dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke és Tömböl László altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.

A fogadáson az elhunyt tűzszerész alakulatának – az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj – katonái, valamint az MH Budapest Díszzászlóalj katonái álltak díszsorfalat.A repülőtéren katonai tiszteletadással fogadták a tűzszerész őrnagy földi maradványait.

A repülőgépről tűzszerész bajtársak hozták le a nemzetiszínű lobogóval letakart koporsót, s Hajdu Gábor ezredes, a magyar tűzszerészek parancsnoka jelentést tett Szekeres Imre miniszternek.

A hősi halált halt Nemes Krisztián földi maradványainak fogadásán ott voltak a családtagjai, közeli rokonai, valamint sorfalat álltak a bajtársai, a Magyar Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj katonái, továbbá a Budapest Dísz Zászlóalj.

A repülőgépről kiemelt koporsót gépjárműre helyezték, s a gépkocsit Szekeres Imre, Havril András, Tömböl László, a honvédség más vezetői, illetve a hozzátartozók kísérték – díszőrök sorfala között – a dísz zászlóalj elé. Eközben a Magyar Honvédség Központi Zenekarának gyászindulója szólt.

A katonai tiszteletadást követően a Himnusz hangzott el.

A koporsót szállító gépkocsit katonai kísérettel vitték ki a pápai repülőbázisról.

Taligás Antal, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főosztályának munkatársa azt közölte a sajtó képviselőivel, miszerint a gyászoló család kérése az, hogy a sajtó ne adja közre a temetés helyszínét.

 

1595878505
1595878505
1595878505