Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende Csaba: Berlin üdvözli a tervezett magyar szerepvállalást az Iszlám Állam elleni küzdelemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 18. 16:16

„A német kormány üdvözli és támogatja Magyarország tervezett szerepvállalását az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben” − mondta az MTI-nek március 17-én, kedden Berlinben Hende Csaba honvédelmi miniszter a német védelmi miniszterrel folytatott megbeszéléséről.

A tervek szerint a magyar katonák biztosítási feladatokat látnak majd el az észak-iraki, Erbil melletti szövetséges kiképzőpontnál, ahol német kiképzők is dolgoznak, és a magyarok biztosítják majd a mozgásukat is a műveleti területen.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter erről a találkozón azt mondta, „nagyon megnyugtató, hogy az Afganisztánból jól ismert képességű magyar honvédek fogják garantálni a német katonák életét és testi épségét" − emelte ki Hende Csaba.
Hozzátette: az ukrán válsággal kapcsolatban megállapították, hogy „a magyar és a német álláspont gyakorlatilag egybeesik". „Magyarország és Németország egyaránt úgy véli, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása, csak a tárgyalásos rendezés lehetséges, éppen ezért sem Budapest, sem Berlin nem támogatja a fegyverszállítások gondolatát" − mondta Hende Csaba.

1595989822

A válság politikai rendezését célzó minszki egyezmény végrehajtásáról szólva kiemelte, a találkozón megállapították, hogy „bár törékeny a fegyverszünet, mégis van remény Minszk életben tartására".
Ennek egyik legfontosabb feltétele a megfelelő számú nemzetközi megfigyelő kiküldése a válságövezetbe. Ebben pedig „Magyarország az élen jár", hiszen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) ukrajnai missziójába delegált megfigyelők száma alapján az ötödik helyen áll a tagállamok rangsorában − mutatott rá a miniszter.

Hende Csaba elmondta, hogy Magyarország és Németország is azon NATO-tagok közé tartozik, amelyek következetesen végrehajtják a tavalyi walesi csúcs határozatait, így emelték védelmi költségvetésüket.
A csúcstalálkozón elfogadott készenléti akciótervvel kapcsolatban hozzátette, Németország támogatja, hogy Magyarországon hozzák létre az úgynevezett NATO-erők integrációs egységeinek (NATO forces integration unit − NFIU) egyikét.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker által egy közös európai hadsereg kifejlesztésére tett javaslatról a honvédelmi miniszter elmondta, hogy ebben az ügyben is egyezik a magyar és a német kormány véleménye, úgy ítélik meg, hogy „rendkívül izgalmas, forradalmi" kezdeményezésről van szó, amely azonban csak hosszú távon valósulhat meg és „semmiképpen nem mehet a NATO-n belüli, és az Európa és az Egyesült Államok közötti védelmi együttműködés rovására".

Fotó: bmvg.de