Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende Csaba: Nem térünk le a megkezdett útról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 24. 5:01

Egyensúlyt kell találnunk a demokrácia, az emberi jogok és a regionális stabilitás között – mondta el február 23-án Hende Csaba honvédelmi miniszter az arab világban végigsöprő események kapcsán a köztévé Ma reggel című műsorában.

Csütörtökön kezdődik az uniós védelmi miniszterek informális ülése Budapesten és Gödöllőn. A hivatalos programban nem szerepelnek az észak-afrikai eseményekkel összefüggő kérdések, mert a programokat hónapok óta egyeztetik, ennek ellenére Hende Csaba biztos abban, hogy az ügy terítékre kerül.

Egyensúlyt kell találnunk a demokrácia, az emberi jogok és a regionális stabilitás között – mondta el a honvédelmi miniszter az arab világban végigsöprő események kapcsán.

A folyamatban levő viszkisdoboz-ügy kapcsán Hende Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a Katonai Ügyészség a független igazságszolgáltatás részét képező ügyészi szervezet integráns eleme, nem alárendeltje a Honvédelmi Minisztériumnak. A politikus elgondolkodtatónak tartja, hogy a hírek szerint a volt közigazgatási államtitkár egy politikai vezetőt, konkrétan a volt minisztert pénzjuttatásban részesítette, eközben a miniszter egy 65 millió forintért megvásárolt szolgálati lakást 22 millió forintért engedett értékesíteni éppen a közigazgatási államtitkár részére. Mintegy 43 millió forintos „nemzeti ajándékot" tett a zsebébe – jegyezte meg.

Elgondolkodtató kérdésnek nevezte Hende Csaba, vajon milyen elszámolási és anyagi kapcsolatrendszer létezhetett a minisztérium akkori vezetői között.

A zárolás kezelhető lesz, de néhány fejlesztést el kell halasztani, át kell ütemezni – mondta Hende Csaba a költségvetési zárolás ügyében, hozzátéve: a megkezdett útról azonban semmiképpen sem térnek le, hiszen a honvédelem egész rendszerét újjá kell építeni Magyarországon.