Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelem napi ünnepség a protokoll igazgatóságon

Szöveg: Vastagh László |  2011. május 20. 15:36

A magyar honvédelem napjára emlékeztek a Honvédelmi Minisztérium Protokoll és Rendezvényszervező Igazgatóságán. A május 20-án megtartott ünnepségen felolvasták a Magyar Köztársaság elnökének levelét, és egyperces néma vigyázzállással emlékeztek az Afganisztánban szolgálatteljesítés közben életüket vesztett magyar katonákra. Az ünnepségen részt vett Ronkovics József nyugállományú vezérőrnagy, a HM Miniszteri Kabinet miniszteri főtanácsadója.

A magyar honvédelem napja, május 21. alkalmából a HM Protokoll és Rendezvényszervező Igazgatóságon rendezett ünnepi állománygyűlésen a Himnusz elhangzása után a résztvevők egyperces felállással adóztak az Afganisztánban szolgálatteljesítés közben életüket vesztett magyar katonák emlékének.

Ezt követően felolvasták Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság Elnökének, az ünnepi alkalomra írt köszöntő levelét. Ebben, mint a Magyar Honvédség főparancsnoka hangsúlyozza: a hadsereg feladata, hogy nehéz időkre képezze, készítse fel magát. Legyen az fegyveres harc a hazáért, nemzetközi misszió, a polgári lakosság segítése és védelme katasztrófák idején, a cél mindig ugyanaz: úrrá lenni a bajokon. A honvédségnek ezért mindenkor példát kell mutatnia a társadalom számára, hogy leküzdhetők az akadályok, meg lehet állni a viharban.

Levele végén Schmitt Pál annak a reményének adott hangot, hogy a gondok leküzdésére esküdött katonáink nem csak feljebbvalóik utasításait, de hivatásuk erkölcsi parancsait is végrehajtva az önzetlenség és elszántság lelkületét adják Magyarországnak.

Az ünnepi állománygyűlés szónoka, Horváth Tamás alezredes emlékeztetett: a védelmi reflexek mélyen beágyazódtak az egyének életébe, olyan mértékben, hogy a védelem a teljes közösség feladatává vált. Ez a társadalmi elismerés és tisztelet nyilvánul meg napjainkban, abban, hogy a magyar honvédelem napi rendezvények sorát tekintve az utóbbi időben az ünneplési szokások megváltoztak.

Ma már nem csak a katonák rendeznek maguknak megemlékezéseket, hanem egyre inkább a civil társadalom az, amely ünnepel. Az alezredes röviden felidézte a 162 évvel ezelőtti történelmi eseményeket is, majd napjaink kihívásaira adandó válaszként úgy fogalmazott, hogy a Magyar Honvédség tagjaira az a felelősségteljes feladat hárul, hogy a katonai szakmai teendőiket olyan minőségben végezzék el, amellyel hozzá tudnak járulni a jövő sikeres Magyarországához.

Az ünnepség a honvédelmi miniszter határozatának ismertetésével, majd a Szózattal ért véget.


 Fotó: Dévényi Veronika