Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánstratégiai „road-show”: Kaposvár

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. október 20. 17:30

„Reális, tervezhető és világos pályaképet kell felvázolnunk a katonák előtt” – jelentette ki dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke október 20-án, csütörtökön a haderő új humánstratégiáját bemutató tájékoztató körútjának kaposvári állomásán.

1595926252
Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állománya előtt megtartott tájékoztatón Szarka Gábor részletesen ismertette a Magyar Honvédség új humánstratégiáját. Többek között beszélt arról, hogy ezt a nemzetközi tapasztalatokon alapuló, teljesen új szemléletmódot követelő rendszert azért kell létrehozni, mert „rendet kell tenni" a katonai életpályamodell területén.

A kabinetfőnök kifejtette, hogy az új humánstratégia középpontjában a katona, az egészséges versenyszellem, a minél jobb teljesítmény és ehhez kapcsolódóan az objektív teljesítményfelmérés áll. Hozzátette: az új rendszerben megszűnnek a jelenleg tapasztalható anomáliák, és senki sem fog tudni úgymond „oldalról beevezni" különféle beosztásokba. Elhangzott: a korábbi évek „beöltöztetési" gyakorlatával ellentétben, 2012-től inkább a beosztások civilesítése lesz a cél.

Hallhattuk: az új rendszer senkitől sem fog megkövetelni „lehetetlent", és az átmenet mindenképpen folyamatos lesz. Leszögezte: a jövőben a különféle pótlékok igazságtalan rendszerével szemben sokkal hangsúlyosabb szerepet kap az illetmény. Azaz aki beosztásban, illetve rendfokozatban előrelép, annak az illetménye – a mostani helyzettel ellentétben – mindenképpen „érezhetően" emelkedni fog.

Az új humánstratégiai rendszer részeként az illetékesek olyan informatikai rendszer életre hívását is tervezik, amelybe a katonák a saját karrierjükkel, életpályájukkal kapcsolatos alapadatokat vihetnek fel.

Az előadás végén a kabinetfőnök rendhagyó módon kisebb kerekasztal-beszélgetést folytatott azokkal, akik kérdéseket és javaslatokat fogalmaztak meg az új humánstratégiára vonatkozóan. A szűk körű eszmecserén Szarka Gábor több kérdésre is részletesen válaszolva megerősítette: senkit sem fenyeget a haderő kötelékéből való „elbocsátás" veszélye, „legyen akárhány éves".

 
1595926252
 
1595926252

 
 Fotó: A szerző felvételei