Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rákóczi-vetélkedő Szentesen

Szöveg: Juhász László százados |  2011. október 20. 17:39

Középiskolások küzdöttek egymással az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred által szervezett Rákóczi-vetélkedőn október 18-án, Szentesen. A Rákóczi-szabadságharc bukásának 300. évfordulóján, valamint az alakulat névadója tiszteletére szinte magától adódott a téma: Rákóczi és kora.

1595926253
A vetélkedőre szóló felhívást az ezred eljuttatta valamennyi szentesi és csongrádi középiskolába. A versenyre jelentkezni egy előre elkészített esszé leadásával lehetett, amelynek a Rákóczi-szabadságharcról, a kor egy történelmi személyéről vagy a korszak egy kiemelt eseményéről kellett szólnia.

A pályamunkák elbírálása után a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola, a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola, valamint a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola csapata nyerte el a versenyzés jogát.

A katonai alakulat a diákok számára a felkészülés elősegítéséhez tárlatvezetéssel egybekötött látogatást szervezett a csapatmúzeumba. A diákok ekkor kapták kézhez a javasolt szakirodalom jegyzékét is.

Aztán elérkezett a verseny napja. A lelkes csapatokat Varga István mérnök alezredes, az ezred parancsnokhelyettese köszöntötte és buzdította a küzdelemre. A vetélkedő kilenc témakör köré csoportosult, a csapatok lázas tanácskozások közepette vitatták meg a kérdésekre adandó válaszokat. Nem lehetett sokat töprengeni, hiszen a kérdések mellett az idővel is küzdeni kellett.

A verseny végén a résztvevők nagy izgalommal várták a zsűri döntését. Az első helyen a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola csapata végzett. A második helyet a Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola csapata állhatott fel. A versenyzőknek Nyers József mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka adta át az eredményekért járó serlegeket és jutalmakat.

1595926253
 
1595926254
 

 Fotó: A szerző felvételei