Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánstratégiai „road-show”: MH Logisztikai Ellátó Központ

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. szeptember 5. 18:56

A Magyar Honvédség Logisztikai Ellátó Központjában tartott előadást a Magyar Honvédség új humánstratégiájáról szeptember 5-én, hétfőn délután dr. Szarka Gábor.

A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke azon laktanya-látogatási körút keretében ismertette a következő tíz évre szóló tervezetet az MH Logisztikai Ellátó Központ állományával, amelynek során az ország minden alakulatához ellátogat majd a következő időszakban.

Az előadás első részében Szarka Gábor részletesen szólt a stratégia bevezetésének hátteréről és annak céljairól. Mint mondta, a jelenlegi rendszer torz, s emiatt egyrészt túl sokba kerül a fenntartása, másrészt nehéz rajta változtatni. A mostani állapotok átrendezését célozzák az új elképzelések, amelyeket a következő évtizedben folyamatosan vezetnek majd be.

A kabinetfőnök ismertette a rendszer alappilléreit, és kiemelte, hogy az a jelenlegivel ellentétben átlátható, kiszámítható és objektív lesz. Ennek jegyében – többek között – részletesen szó esett a teljesítményértékelés átalakuló rendszeréről, amelyben kiemelt szerepet kap majd a minősítő vizsga: utóbbiban a személy és az eredmény az értékelés folyamatában „elválik" egymástól, akárcsak egy érettségin vagy nyelvvizsgán, mintegy az objektivitás garanciájaként.

Szarka Gábor ismertette a klasszikus katonai és speciális szakmai pályamodellek alapvető elemeit, az illetményrendszerről szólva pedig elmondta: a cél, hogy korrekt fizetéssel, ne pedig különböző egymásra halmozott pótlékokkal fizessék meg a katonákat. Az illetmény a beosztáson (rendfokozaton), a szolgálati időn és a különleges igénybevételen alapszik majd. Mivel a rendfokozatváltás a hivatásos állomány esetében minden esetben beosztásváltással is fog járni, ez természetesen nagyfokú mobilitást követel majd meg a katonáktól.

A kabinetfőnök kiemelte: cél, hogy ilyen esetben a katona családját is segítsék a mentorálási rendszer révén. Mivel a rendszernek kulcseleme a tervezhetőség, ennek jegyében már előre is sokat lehet tenni például azért, hogy a házastárs munkát kapjon az új szolgálati helyen, és a gyerekek iskoláztatása is elrendeződjön – mondta Szarka Gábor.

A kabinetfőnök a lakástámogatási rendszer átalakításáról is szólt, megemlítve, hogy jelenleg éppen kidolgozás alatt áll a „lakáspénz-szisztéma", amelynek keretében a fizetés mellé havi lakásapanázs járna a katonáknak. Szóba került az ösztönzési rendszer átértékelése, illetve a következő időszakban a Honvédelmi Minisztériumnál és a Magyar Honvédségnél lefolytatandó átfogó munkakör-elemzés is, amelynek eredményeként racionálisabbá, gazdaságosabb működésűvé válhat a teljes szervezet.

A kabinetfőnök kérdésre felelve elmondta: a humánstratégia alapesetben nem támogatja a tiszti és altiszti kategória közötti váltást, de az altisztek esetében is lesz lehetőség a szakértővé válásra. Szintén kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a szerződéses katonákra vonatkozó leszerelési segély és újabb szerződéskötési díj rendszere a tervek szerint hasonló lesz a jelenlegihez.

Fotó: Galovtsik Gábor