Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánstratégiai „road-show”: Tata

Szöveg: Szűcs László |  2011. október 7. 18:40

A tájékoztató körút következő állomásán, Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandár állománya előtt ismertette a Magyar Honvédség új humánstratégiájának legfontosabb elemeit dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke október 7-én, pénteken.

1595925657
A dandár összegyűlt katonái előtt Szarka Gábor bevezetőként elmondta: olyan életpályamodellt kellett kidolgozni, amely segíti a katonákat abban, hogy a nyugdíjszabályok változása miatt a teljes szolgálatukat ki tudják tölteni. Az új rendszernek köszönhetően a katona a jövőben saját maga építi-építheti fel karrierjét, látva maga előtt a döntési csomópontokat.

„Ez egy teljesen más filozófiájú rendszer. Új stratégiát dolgoztunk ki, olyat, amelyik csak nyomaiban, elnevezéseiben hasonlít az eddigiekhez, de a struktúrájában teljesen más" – hangsúlyozta a kabinetfőnök. Elmondta: az elmúlt hetekben szervezett tájékoztató körút lényege az volt, hogy az állományt felkészülten érje az új rendszer 2013-as bevezetése. Azé a rendszeré, amelybe nagyon komoly nemzetközi tapasztalatokat építettek be, s amelyet a parancsnoki állomány és a vezénylő zászlósi rendszer bevonásával alakítottak ki. A garanciális elemek kérdésében pedig egyeztettek, esetenként komoly harcot vívtak a Honvédszakszervezettel.

„Már eddig is többször elhangzott kritikaként: az új stratégia nagyon radikális, csak arra szolgál, hogy az embereket kivigye a rendszerből. Ezzel szemben szeretném megnyugtatni az állományt, hogy a most élő rendszer sokkal merevebb, mint az új, amelynek filozófiája éppen az, hogy a jó szakembereket minél tovább megtartsa" – mondta Szarka Gábor.

A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke ezt követően – mint a „road-show" eddigi összes állomásán – ismertette az új humánstratégia elemeit. Mint elmondta, a stratégia legfontosabb célja az, hogy minden katona számára világosan és egyértelműen látszódjon: az adott pillanatban vagy éppen hosszú távon milyen választási lehetőségek adódnak számára.

Az életpályákról és a pályamodellekről szólva Szarka Gábor hangsúlyozta: a klasszikus pályamodell esetében megszűnik az „oldalról való belépés" lehetősége azoknak, akiknek nincsen katonai végzettségük. A továbbiakban arra sem lesz lehetőség, hogy a civil életből „beöltözött" katonák hivatásos állományúak legyenek.

1595925658
Szarka Gábor előadásában beszélt a horizontális és vertikális előmeneteli rendszerről, majd kiemelte: a legénységi állomány számára új lehetőség lesz a belső toborzás. Ez azt jelenti, hogy az a szerződéses katona, akinek érettségije van és legalább tizedesi rendfokozattal rendelkezik, parancsnoki javaslatra bekerülhet az altisztképzésbe, amelynek végén őrmesteri rendfokozattal, hivatásos állományú katonaként szolgálhat tovább a Magyar Honvédségben. Emellett ha valaki rendelkezik legalább tíz szolgálati évvel és minimum szakaszvezetői rendfokozattal, akkor lehetősége lesz a specialistává válásra. Sőt, eltörlik azt a szabályt is, amely szerint a szerződéses katona maximum húsz évig maradhat állományban.

A tájékoztatón szó esett az illetményrendszerről is. Elhangzott: nem annak kell eldöntenie az illetményt, hogy ki hol dolgozik, hanem annak, hogy kinek milyen a rendfokozata és a beosztása. „A jelenlegi illetményrendszert úgy alakítjuk át, hogy az illetménykiegészítések rendszerét megszüntetjük. Pontosan annyit fog keresni egy alakulatnál dolgozó százados, mint egy háttérintézménynél dolgozó, hasonló rendfokozattal rendelkező tiszt" – fogalmazott a kabinetfőnök, aláhúzva, hogy valós teljesítményért valós fizetést kell adni.

Tatai előadása végén Szarka Gábor beszélt még a lakhatás támogatásáról, valamint egy olyan humán-informatikai rendszer kialakításáról, amelyben a katona látja a saját maga választási lehetőségeit, mivel az interaktív kapcsolatot biztosít számára.

Fotó: A szerző felvételei