Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

I. osztályú Honvédelemért kitüntető címet adományozott Hende Csaba

Szöveg: kormany.hu |  2011. szeptember 2. 16:33

A Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere a honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenységéért adományozta az elismerést Prof. Dr. Sc. Detrekői Ákosnak. A műegyetem volt rektorát a honvédelmi miniszter – Márki Gábor védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár társaságában – fogadta az irodájában szeptember 1-jén, csütörtökön.

A már többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is kitüntetett professzort a magyar katonai topográfia fejlesztésében hosszú évtizedeken át betöltött szerepéért, a kimagasló oktatási tevékenységéért és a nemzeti egységes topográfiai rendszer megvalósítása érdekében tett erőfeszítéseiért érte a megtiszteltetés.

Detrekői Ákos professzor 1958-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Mérnöki Karán, ahol kitüntetéses mérnökdiplomát szerzett. 1972-ben egyetemi docenssé, majd 1997-ben az egyetem rektorává választották. 2009-ben „professor emeritusi" címet kapott. 1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává választották. Akadémiai tisztségei mellett, 1976 és 1986 között, a Geodéziai és Kartográfiai Egyesület főtitkára, 1990 és 1993 között a Magyar Földmérési, Távérzékelési és Térképészeti Társaság alelnöke volt, utóbbinak 1994-ben elnöke lett.

Tevékenységének elismeréseként számos magas állami kitüntetésben részesült, többek között Szent-Györgyi Albert-díjat (1996), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (2003) és a Széchenyi-díjat (2006) is megkapta.

Munkásságát a Honvédelmi Minisztérium a HM Társadalmi Véleményező Bizottság javaslatára részesítette elismerésben. Hende Csaba gratulációját követően elmondta, hogy Detrekői professzor szakmai támogatására a továbbiakban is számít a tárca.

(Szöveg: HM HVF NHEO- Kovács Dóra)