Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét új fegyvereket mutat be Irán

Szöveg: Háború Művészete / HTKA |  2010. augusztus 19. 6:52

Habár a nemzetközi közösség folyamatosan újabb és újabb szankciókat vezet be ellene, és már évtizedek óta katonai embargó alatt áll (legalábbis a nyugati országok részéről), Irán az utóbbi években egyre-másra hozza nyilvánosságra saját fejlesztésű katonai eszközeit. Bár ezek nem kifejezetten nevezhetők potensnek, azért nem szabad figyelmen kívül hagyni őket.

Augusztus 17-én Irán honvédelmi minisztere, Ahmad Vahidi azt nyilatkozta az ISNA hírügynökségnek, hogy Teherán a következő héten egy sor új fegyvert mutat majd be a nagyközönségnek, melyek között lesz gyorsnaszád, nagy hatótávolságú robotrepülőgép és rakéta is. Erre az ad alkalmat, hogy Irán augusztus 22-től augusztus 30-ig éves kormányzati beszámoló hetet tart, mely tökéletes a hazai fejlesztések bemutatására.

A kiszivárgott információk szerint a jövő héten két irányított föld-föld rakétát fognak bemutatni és tesztelni. Az egyik a Qiam (’Felemelkedés’), a másik a Fateh 110 (’Hódító’). Utóbbiról tudni lehet, hogy hatótávolsága 150 és 200 kilométer közötti, ám a Qiamról eddig nincs adat. Vahidi szerint két nagy sebességű, rakéta-hordozó gyorsnaszád is most debütál majd, az egyik a Seraj (’Lámpa’), a másik pedig a Zolfaqar (Imam Ali kardját hívták így) névre hallgat.

Az iráni vezetők nagyon szeretnek eldicsekedni országuk katonai erejével és új fegyvereik képességeivel, valamint rendszeresen figyelmeztetik ellenségeiket, hogy nem érdemes velük packázni, mert ráfáznak. Vahidi most csak annyit mondott, hogy a hamarosan bemutatandó fegyvereik is jelzik: a szankciók nem voltak hatással rájuk, nem fogták vissza törekvéseiket, viszont tapasztaltabbá és önellátóbbá tették őket.