Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonafutók a Balaton körül

Szöveg: Ambrus Vilmos |  2011. február 9. 12:14

Idén immár negyedik alkalommal rendezi a Budapest Sportiroda (BSI) a Balaton és FélBalaton Szupermaratont, Magyarország egyik legnagyobb szabású ultrafutó versenyét. Az eseményen minden évben egyre több katonai csapat indul, hogy körülfussa a magyar tengert. Idén március 17-20-a között zajlik a Balatont megkerülő futóverseny.

A Balaton Szupermaratont 2007-ben rendezték először. Első olvasatra talán furcsa: ennek a versenynek a résztvevői nem kisebb feladatra vállalkoznak, mint hogy négy nap alatt körülfussák az ország legnagyobb tavát. Ám a feladat egyáltalán nem lehetetlen, ami abból is jól látszik, hogy míg az esemény első évében 380-an vágtak neki a Siófoktól Siófokig tartó, összesen 195,4 kilométeres távnak, addig tavaly már 640-en neveztek a versenyre.

1595913933
A szervező BSI „Négy nap futás, négy nap buli" szlogennel hirdeti az eseményt, és nem véletlenül. A Balaton és FélBalaton Szupermaraton az amatőr futók egyik kedvenc versenye, amelyre külföldről is sokan neveznek. Tavaly a magyarok mellett brit, francia, litván, német, olasz és szlovén futók rótták a kilométereket a Balaton körül, de az évek során volt már amerikai és új-zélandi résztvevője is az eseménynek.

A mezőny Siófokról vág neki a Balaton megkerülésének. Az első napon Fonyódig futva 46,7 kilométert kell teljesíteni az indulóknak. A következő napon a Fonyód–Szigliget szakasz 52,9 kilométerét kell leküzdeni – a leghosszabb etapot a négy nap alatt. A Balaton és FélBalaton Szupermaraton harmadik napján a Badacsony–Balatonfüred táv következik a maga 43,6 kilométerével, végül pedig a Balatonfüred–Siófok szakasz zárja a versenyt. Az utolsó napon 52,2 kilométert tesznek meg a futók, akik egyéniben, párban és négy fős csapatban egyaránt teljesíthetik a távot.

„Az esemény különlegessége, hogy minden évben bővítjük a kínálatot, vagyis ahány év, annyi újdonság a versenyben" – magyarázza Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatója.  „Az első Balaton Szupermaraton után a következő évben meghirdettük a Maraton plusz kategóriát, ami azt jelentette, hogy az esemény egy adott napjára csatlakozhatott a mezőnyhöz, aki csak egy szakaszt kívánt futni. Tavaly óta Balaton és FélBalaton Szupermaratonnak hívják a versenyt, mivel a harmadik és negyedik napon a FélBalatonnal újítottunk: a Badacsony–Siófok távot nevezzük így, ezt két nap alatt kell teljesíteni. Szintén újdonság volt, hogy már minden nap volt lehetőség Maraton pluszra, azaz egy ultratáv teljesítésére. Idén pedig maraton is lesz a szupermaratonban: Badacsonytomaj és Balatonfüred között futható a klasszikus, 42 kilométeres táv."

1595913933
A versenyigazgató hozzáteszi: mindezzel persze minél több futó megmozgatása és a futótávok kínálatának bővítése a cél. A Balaton és FélBalaton Szupermaraton esetében egyébként a szervezők és a futók olyannyira „együtt élnek", hogy az idén bemutatkozó maratoni táv nevét is futók adták: MaratonFüred – ez lesz a neve az új versenyszámnak.

„A futók között hirdettük meg a névadást: ők javasoltak neveket, majd ők szavazták meg, mi legyen az új maraton elnevezése" – mondja Kocsis Árpád.

A Balaton és FélBalaton Szupermaraton a katonai futócsapatok közében is népszerű. Az első versenyen 14 váltót állított ki a honvédség, tavaly már 18 katonai csapat futotta körbe a tavat. Farkas László, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (Hososz) elnöke minden eddigi versenyen ott volt váltótársaival, csapatban tehát már háromszor megkerülte a Balatont.

„Az ország minden részéből jönnek honvédségi váltók a Balaton Szupermaratonra. Az összes harcoló katonai szervezettől és a Honvédelmi Minisztériumból vannak csapatok" – mondja Farkas László. A katonai csapatok egyébként olyannyira eredményesek, hogy az elmúlt évben – 60 induló közül – az MH 54-esek Veszprém I. váltója nyerte a Balaton és FélBalaton Szupermaratonon a férfi és vegyes csapatok versenyét. A nőknél a TTT-HSE Lyányok a harmadik helyet szerezte meg.

1595913933
A honvédségi csapatok sikereit mutatja, hogy tavaly a férfi és vegyes csapatok versenyében az első 12 helyből hatot katonai váltók szereztek meg.
„Az összes futóesemény közül a honvédségi csapatok körében a Balaton Szupermaraton a legnépszerűbb. Én azt szoktam mondani, hogy ez a verseny emészthető kihívás. Le tudják futni a veteránok éppúgy, mint a fiatalok. Több napig együtt vagyunk; ha lefutottuk a távot, elmegyünk együtt szaunázni, vagy szórakozni, barátságok, katonabarátságok alakulnak ki. A Balaton Szupermaraton tényleg szuper" – mondja a Hososz elnöke, hozzátéve: „természetesen a honvédségi csapatok, a különböző alakulatok egymással is versenyeznek. A győri Arrabona a pápaiakkal, vagy a veszprémiekkel, a szolnokiak a debreceniekkel."

Egy Balaton Szupermaratonon induló honvédségi csapatba egyáltalán nem könnyű bekerülni. A férfiaknál megtörténik, hogy a négy főből álló váltóba hatan-nyolcan jelentkeznek. A csapatalakítást komoly válogatók előzik meg, amit minden helyőrségben az ottani szervező személy koordinál. Ha összeáll egy csapat, a tagok lehetőség szerint többször együtt edzenek. Farkas László mond egy példát is: egy fővárosi katonacsapat tagjai e-mailben beszélik meg, hogy egyik napon a Margitszigeten futnak 10, vagy 15 kilométert, a következő alkalommal a Hármashatár-hegyre mennek edzeni.

Idén már 20 katonai csapat fogja körülfutni a Balatont, de egyéni indulók is rajthoz állnak. A honvédségi résztvevők legfiatalabbja 21 éves egyetemi hallgató, legidősebbje 63 esztendős nyugállományú katona lesz. Az indulók között ugyanúgy fut majd szerződéses honvéd, mint hivatásos vezérőrnagy.

A honvéd sportegyesületek a Balaton és FélBalaton Szupermaraton mellett a BSI legnagyobb és legembertpróbálóbb versenyein egyaránt ott vannak. Csapatokat állítanak ki a SPAR Budapest Nemzetközi Maratonra, a K&H olimpiai maraton és félmaraton váltóra, egyéniben indulnak katonafutók a T-Home Vivicittá Városvédő Futáson, a Kékes Csúcsfutáson, a Délibáb Sportnapon a Hortobágyon, illetve a novemberi szezonzáró Balaton Maraton és Félmaratonon.

Fotó: Archív