Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai elismerés a magyar PRT-nak

Szöveg: kormany.hu |  2011. február 9. 12:43

Ellátogatott az MH PRT táborába David H. Petraeus vezérezredes, az ISAF és az USA Afganisztánban állomásozó csapatainak főparancsnoka. A látogatás célja, hogy személyesen tájékozódjon a régió aktuális biztonsági, fejlesztési és kormányzati helyzetéről. David H. Petraeus-t elkísérte Hans Werner Fritz vezérőrnagy, az ISAF Északi Regionális Parancsnokságának német parancsnoka.

1595913934
Dr. Lippai Péter ezredes, az MH PRT parancsnoka egy munkaebéden röviden tájékoztatta a vendégeket az MH PRT kilencedig váltásának eddigi tevékenységéről. A vezérezredest különösen érdekelte az, hogy parancsnok milyen tapasztalatokat szerzett a misszióról.

A látogatás fontos napirendi pontja volt az ISAF-főparancsnok és a tartományi kormányzó megbeszélése. Ezen kölcsönösen értékelték a biztonsági helyzetet, amelyről a felek hasonlóan vélekedtek. Majid kormányzó megköszönte az ISAF-csapatok hadműveletek során tanúsított tevékenységét.

A fejlesztési kérdésekről Petraeus tábornok – az MH PRT parancsnokának és a vele szorosan együttműködő amerikai segélyszervezetnek, az USAID képviselőjének véleményét is meghallgatva – egyeztetett a kormányzóval, aki az úthálózatot nevezte minden további fejlesztés alapjának. A kormányzati munkával kapcsolatban elmondta, hogy a tartomány bonyolult nemzetiségi, törzsi viszonyai, valamint a nagyfokú korrupció miatt nehezen tudnak előrelépni.

A tárgyalás végén az amerikai tábornok – megköszönve az eddigi együttműködést – emléktárgyat nyújtott át Majid kormányzónak, valamint személyesen tűzte fel az MH PRT parancsnoka egyenruhájára az afganisztáni szolgálatot jelző NATO-medált. Emellett Lippai Péter ezredes – munkájának elismeréseként – Petraeus tábornoktól megkapta az Amerikai Egyesült Államok „Meritorious Service Medal" kitüntetését is.

Lippai Péter – megköszönve az elismerést – hangsúlyozta, hogy ezt az MH PRT teljes személyi állománya kapta és büszke a magyar katonák eddigi teljesítményére!

 
1595913934
 
1595913934
 
1595913935
 
1595913935

 
 (Szöveg és fotó: PRT szóvivő)