Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Régi dandár, új parancsnok

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. február 9. 13:21

Szinte folyamatos missziós szolgálat, csapat-összekovácsolás, kiképzések és gyakorlatok, valamint kötéltánc az anyagi lehetőségek és a megoldásra váró számtalan probléma között. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár tavalyi és az idei szolgálati és munkafeltételei, valamint a velük szemben támasztott követelmények között alig van különbség.

1595913935
Ha csak az nem, hogy míg 2010-ben a missziós feladatok nagy részét a dandár Tatán települt alegységei vitték, idén szolnoki zászlóalja – az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj – viseli a külszolgálat terheinek nagy részét – tájékoztatta magazinunkat Sándor Zsolt ezredes, a dandár új parancsnoka. Sándor ezredest tavaly augusztus 2-án nevezték ki a dandár parancsnokának, miután visszatért az Amerikai Egyesült Államokból, ahol a norfolki NATO-parancsnokságon szolgált. A kinevezése óta eltelt fél esztendő (személyét illetően is) roppant mozgalmas volt – derül ki szavaiból. Noha amerikai szolgálata előtt a dandár alárendeltségében működő szolnoki zászlóalj parancsnoka volt, az egész dandár életére nem volt (nem lehetett) teljes rálátása. Egy ilyen nagy katonai szervezet parancsnoki teendőinek átvétele hosszú – s nem egy meglepetést is okozó – folyamat. S e folyamat során érik az embert kellemes és „nem szeretem" benyomások is. Az első legkellemesebb benyomása – idézi fel az ezredes –, a Tatán szolgáló szerződéses és hivatásos katonák, közalkalmazottak felkészültsége, motiváltsága volt.

– Jóleső érzéssel láttam, hogy ezen a területen nincs különbség a két helyőrségben szolgálók között, azonban az is kiderült pár hét, hónap alatt, hogy vannak még tartalékok a „rendszerben" – teszi hozzá. Kiderült ugyanis, hogy roppant magas volt a dandárnál a belső vezénylések száma – ha valahol hiányzik egy ember, azt ne máshonnan vezényeljük oda, mert ezzel a régi helyén teremtünk hiányt; néhányan elkényelmesedtek az évek folyamán, és néhány – különböző szintű – parancsnokot rá kellett ébreszteni arra, hogy a „csillaggal" felelősség is jár, s a katonák egyáltalán nem veszik rossznéven, ha magabiztos parancsnok vezeti őket. Ezen problémák egy részét – az érintettekkel folytatott személyi beszélgetések során – viszonylag hamar orvosolni lehetett, viszont maradtak olyan megoldásra váró kérdések, amelyek személytől függetlenek, vagyis azokat csak szervezeti átalakításokkal, állománytábla-módosítással lehet megoldani. Ebben viszont szerencsére – mondja a parancsnok – elöljárói is egyetértenek, és a lehetőségek függvényében támogatják is elképzeléseit.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 11-én megjelenő számában!