Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonaözvegyek országos találkozója

Szöveg: Vastagh László |  2011. március 8. 16:48

Idén immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a katonaözvegyek országos találkozóját a Honvédelmi Minisztérium, ahol azokra emlékeztek, akiknek a katonaság nem csak munkahelyül szolgáló hadsereget, hanem hivatást, életcélt is jelentett. Azokkal emlékeztek, akik e nagyszerű embereket legközelebbről ismerték: az özvegyeikkel. Március 8-án a Stefánia-palotában megtartott rendezvényen részt vett és beszédet mondott dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

1595915165
Simicskó István köszöntőjében előbb arra emlékeztetett, hogy az emberi közösségekben mindig is léteztek olyan szakmák, hivatások, amelyek jogosan érdemelték ki a közösség megbecsülését. Ezek közé tartozik a katona, aki a legnemesebbet, a haza szolgálatát vállalja, s áldozatkész munkával teljesíti a rábízott feladatokat. Majd elmondta: a társdalom elvárása három fontos szempont alapján fogalmazódik meg a katonával szemben. Elsőként azt a különleges tudást említette, amely a harc megvívásának képességéhez nélkülözhetetlen. Ehhez szorosan kapcsolódik az az elvárás, felelősség, amely túlmutat minden más szakmán vagy hivatáson, hiszen a nemzet iránti felelősség egyik legfontosabb értékét, a biztonságot szolgálja. Külső támadással szemben védi, oltalmazza a családot, a nemzetet, a hazát. Aki ezt vállalja, annak minden elismerés kijár az adott társadalomtól.

„A testületi szellem is fontos elvárás – tette hozzá az államtitkár, hiszen többek között ezért is vagyunk itt. A hagyományt pedig folytatni szeretnénk e szellem értelmében, hiszen a katonaözvegyek is alkotó részesei e nagycsaládnak, ugyanis világosan látták, milyen feladatokat teljesítenek férjeik hivatásuk során. Éppen ezért önök mindig ennek a nagycsaládnak a részesei maradnak, odafigyelünk életükre" – hangsúlyozta Simicskó István.

1595915166
„E találkozás pedig alkalmat ad arra is, hogy kifejezzük tiszteletünket, elismerésünket az önök áldozatkész munkájáért hiszen, a katona a harc megvívásához, az ország biztonsága érdekében megszerzett szakmai tudását, az ebből ráháruló felelősséget, testületi szellemet nem tudja megfelelő módon gyakorolni, garantálni, ha nincs mögötte a feleség, a szerető asszony, vagy a család" – fogalmazott a parlamenti államtitkár.

Az ünnepi beszédet követően elismerések átadására került sor. A Honvédelmi Minisztériummal a honvédelem célkitűzései megvalósítása érdekében együttműködő társadalmi szervezetek, nyugállományú klubok, és egyesületek kezdeményezésére – a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Véleményező Bizottsága javaslatára –, eredményes tevékenységük elismeréseként a honvédelmi miniszter a Honvédelemért kitüntető címet adományozta négy, az Aranykor kitüntető cím ezüst fokozatát pedig egy főnek. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Honvédelmi Minisztériumi emlékplakettet adományozott négy, a Honvéd Vezérkar főneke pedig emléktárgyat (Zsolnay vázát) adományozott egy főnek.

A katonaözvegyek nyolcadik országos találkozója díszebéddel folytatódott, majd a rendezvény végén a szervezők egy-egy csokor virággal és emléklappal búcsúztak el a meghívottaktól.

1595915166
 

Fotó: Galovtsik Gábor