Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédtiszt-jelöltek

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. március 8. 15:43

Március lévén, közeledik a diplomavédés időszaka, így hát a végzős honvédtiszt-jelöltek nem sokáig élvezhetik új zászlóaljbeli életüket. Nem sokáig hallhatják a megszólítást: „Honvédtiszt-jelölt!” Pedig – amint az összeállításunkból kiderül – szívesen hallják, merthogy az MH Ludovika Zászlólj létrehozása a leendő tisztek szíve szerint való döntésnek bizonyult, és évfolyamtól függetlenül, remények fűződnek eme újfajta katonaélethez.

– Hadtörténelmi tanulmányaink során tanultunk Mária Ludovikáról, I. Ferenc osztrák császár és magyar király feleségéről, aki a koronázási ajándékából ötvenezer forintot ajánlott fel a magyar tisztképző oktatási intézmény megalakításához, amit 1808-ban a magyar rendek további 800 000 forinttal toldottak meg, gróf Buttler János kezdeményezésére. De álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer valaha én is az MH Ludovika Zászlóalj tagja lehetek…

Ha augusztus – Hősök tere

Ezt magazinunk kérdésére Kocsi János Gyula, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Karán, a gépesített lövész és harckocsizó tanszék lövész szakirányán tanuló, negyedéves honvédtiszt-jelölt nyilatkozta.

– Az a célom, hogy augusztus 20-án a Hősök terén állhassak, hadnagy lehessek; a zászlóalj megalakulása segít ebben – nyilatkozza terviről a leendő lövésztiszt.

– Napirendünkbe beépült az általános katonai képzés, amit én nagyon hasznosnak tartok, mert ezzel még hatékonyabb lett a végzős hallgatók felkészítése. Alaki kiképzés, tereptan, a szolgálati szabályzat ismerete, harcászati alapismeretek: ezek elsajátítása nagyon fontos. Odakinn, a csapatoknál ugyanis azt várják tőlünk leendő parancsnokaink, hogy minden helyzetben tisztként tudjunk viselkedni, dönteni. Ehhez pedig a legalaposabb ismeretekre kell szert tennünk. A módosított napirend egyébként a következőképpen fest. Reggel hatkor ébresztő, nyolckor pedig kezdődnek a tanórák. Ezeknek egy órakor vége, aztán a zászlóaljbeli kötelezettségeknek kell eleget tenni. Ilyenkor részben elméleti, részben gyakorlati foglalkozásaink vannak, majd ezek végeztével időnként pluszfeladatok – például fegyverkarbantartás – szerepelnek a teendőink között.

(Az írást teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin március 11-én megjelenő számában olvashatják el!)