Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős légtérsértés

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. október 8. 5:12

Egy berepülési engedély nélküli kisrepülőgép, egy légtérsértő helikopter, valamint egy „néma” utasszállító adott munkát csütörtökön délután a magyar pilótáknak. A Magyar Honvédség légtérellenőrei egyidőben észlelték a szabálytalanságokat és egy harci-helikoptert, valamint egy vadászgépet is riasztottak.

A Magyar Honvédség légiereje elfogta azt a légtérsértő helikoptert, amely csütörtök délután, berepülési engedély nélkül érkezett az ország légterébe, és valószínűsíthetően felvételeket akart készíteni a két, Veszprém megyei települést érintő környezeti katasztrófáról.

Az azonosítatlan helikopter Ausztria irányából repült be hazánk légterébe. Az Ajka környéki katasztrófa sújtotta terület fölé repülő helikoptert a Magyar Légierő bemutatóiról ismert „Csőrike" becenevű, Mi–24-es típusú harci-helikopter – amely éppen Veszprém környékén gyakorlatozott – Kolontár térségében elfogta.  Az ismeretlen gép pilótája követte a magyar forgószárnyas személyzetének utasításait, amely az osztrák határig kísérte.

Ugyanúgy elfogták azt a kisrepülőgépet is, amely először kényszerleszállást imitált magyar terület fölött, de aztán alacsonyan repülve mégis kisiklott a légterünkből. Bonyolította a helyzetet egy, az ország fölött repülő, de a magyar irányítókkal rádiókapcsolatot nem létesítő utasszállító. Később aztán a Boeing pilótája megszólalt, és a gép Románia irányába elhagyta a magyar légteret. Időközben azonban egy MiG–29-es vadászgépet is riasztottak, de a beavatkozására nem volt szükség.

Ritkán fordul elő, hogy ilyen rövid időn belül három „eseményt" is kezelnie kell a Magyar Légierőnek. Az esetekről a Honvédelmi Minisztérium hivatalból értesítette a Magyar Nemzeti Közlekedési Hatóságot, valamint a NATO Többnemzetiségű Légi Hadműveleti Központját is.