Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem szűnnek a gyújtogatások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 7. 19:36

Pakisztánban fegyveres lázadók lángba borították a csütörtökre virradó éjszaka a NATO több mint ötven teherszállító gépkocsiját az afganisztáni határ közelében. A támadásban két katonát megöltek – közölte a rendőrség. A parkoló járműveket az északnyugati Nausera körzetében gyújtották fel.

A helyi tűzoltóknak a hírek szerint nem volt elegendő eszközük, hogy eloltsák a tüzet.

Az utóbbi napokban több hasonló támadás történt: péntek óta hat ember halt meg e rajtaütésekben, és már több mint száz járműben keletkezett kár. A hatóságok az iszlamista szélsőségeseket teszik felelőssé a gyújtogató akciókért.

Az Afganisztánban harcoló NATO-csapatok utánpótlásának jelentős részét szárazföldi úton, Pakisztánból biztosítják.

Egy héttel ezelőtt a pakisztáni kormány utasítására lezárták a Haibár-hágónál a Torham határátkelőt a NATO-konvojok előtt, miután három pakisztáni katona meghalt a NATO-erők egy helikopteres támadásában az afgán határ közelében. Azóta a katonai szervezet több ezer teherautója vesztegel a térségben arra várva, hogy továbbindulhasson.

A NATO egyik szóvivője úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy az utánpótlási útvonal lezárása és a tartálykocsik elleni támadások „nem hátráltatják" az afganisztáni katonai műveleteket. A külföldi erők jelentős mennyiségű tartalékokkal rendelkeznek Afganisztánban, és kialakítottak olyan alternatív útvonalakat, amelyekkel leküzdhetők az átmeneti szállítási zavarok – közölte Josef Blotz. Hozzátette: a csapatok üzemanyag-utánpótlásának például csak egyharmada érkezik Pakisztánból. Jelentős részben támaszkodnak az északi elosztó hálózatra, számos felszerelést üzbegisztáni határátkelőkön keresztül kapnak.