Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős megemlékezés a szentendrei bázison

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. október 25. 14:16

Emlékezzünk tisztelettel és kegyelettel mindazokra, akik 1956 október 23-án, a maguk módján, az adott kor keretei között tették mindazt, amit megtehettek hazánk szabadságáért, népünk felemelkedéséért – hangsúlyozta ünnepi megemlékezésében a parancsnok.

Október 23-i nemzeti ünnepünket a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) állománya a kettős megemlékezés jegyében töltötte. A bázis Kiképző Osztálya 2006 óta a forradalom kivégzett mártírjának, Mecséri János posztumusz altábornagynak nevét viseli, akinek emlékét márványtábla is őrzi a körlet falán. Az ünnepi állománygyűlést megelőzően az MH KKB parancsnoka, Mikusi Zsolt ezredes koszorút helyezett el Mecséri János emléktáblájánál.

A kiképző osztály felsorakozott állománya előtt Mikusi ezredes beszédében felidézte Mecséri János életútját, azt a fejlődést, ahogy a Néphadsereg magas rangú katonájából a forradalom kormányőrségének parancsnoka lett, akit Maléter Pálhoz hasonlóan a szovjet KGB tartóztatott le.

1595909136
A parancsnok kifejezte reményét, hogy még hosszú ideig lesznek katonák a szentendrei laktanyában, aki fejet hajthatnak Mecséri János emléke előtt.

Az ünnepi állománygyűlés a színházteremben a Himnusz eléneklésével kezdődött. Megemlékezésben az MH KKB parancsnoka a fő hangsúlyt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, valamint az 1956. október 23-án kirobbant forradalom hasonlóságainak elemzésére helyezte:
„A történelem ritkán ismétli önmagát. Vannak azonban események, amelyeknek ugyanaz a jelentése történelmi távlatból tekintve is. Az 1848-as szabadságharc és az 1956-os forradalom között is sok különbség van, több mindenben mégis hasonlítanak. Abban mindenképpen, hogy azt üzenték a világnak: egy kis európai nép a döntő történelmi pillanatokban kezébe vette a sorsát, és kivívta szabadságát, hangsúlyozta Mikusi ezredes, majd így folytatta: mi, szentendrei katonák, a szabadságharcosok között külön tisztelettel és megbecsüléssel őrizzük Mecséri János tábornok emlékét. 

Mecséri János tábornok 1956-ban az esztergomi 7. gépesített hadosztály parancsnoka volt. November 2-án kinevezték a Kormányőrség parancsnokává.

1595909136
Egy nappal később ő vezette azt a biztosító részleget, amely Tökölről a Parlamentbe és vissza kísérte a szovjet delegációt. Aznap este mint a magyar küldöttség kíséretének parancsnokát fegyverezték le és ejtették foglyul a tököli szovjet parancsnokságon. 1958. augusztus 14-én szervezkedés vezetése vádjával halálra ítélték. November 15-én kivégezték. Minden évben, így most is ünnepélyesen helyezzük el emléktáblájánál a kegyelet koszorúit.

Az ünnepi megemlékezés végén a parancsnok fontos bejelentést tett: „A honvéd vezérkar főnöke,  felkarolva kezdeményezésünket, támogatja a honvédelmi miniszternél a szentendrei laktanya elnevezését, pontosabban szólva nevének visszavételezését, Görgey Artúr honvédtábornokról, a ’48-as szabadságharc főparancsnokáról.
Úgy gondolom szabadságharcaink e két kiváló személyisége: Görgey Artúr és Mecséri János, akik ugyan különböző módon tettek meg mindent hazájukért, méltóak számunkra a hazafiság érzésének kifejezésére és ápolására.

Az ünnepi megemlékezésen a parancsnok átadta a honvédelmi miniszter által adományozott elismeréseket.

1595909136
 

Fotó: a szerző felvételei