Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitüntetések augusztus 20-a alkalmából

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. augusztus 18. 15:49

Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából a Honvédelmi Minisztérium államtitkári ünnepség keretében kitüntetéseket és elismeréseket adott át a honvédséggel együttműködő társadalmi szervezetek, egyesületek tisztségviselői, illetve tagjai részére. Az eseményen részt vett és beszédet mondott dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A történelmi zászlók bevonulása, majd a Himnusz elhangzása után az államtitkár úgy fogalmazott: a kitüntetettek közül sokan már nyugállományú katonaként teljesítették szolgálatukat, mások pedig a civilek közül kapcsolódtak ahhoz a tevékenységhez, mely a honvédelem nemzeti üggyé való válását szolgálja. Simicskó István hangsúlyozta, a kitüntetettek komoly tudásról, felelősségről, cselekvőképességről tettek tanúbizonyságot – katonai kötelességtudatból, részben pedig civil kurázsiból. Hozzátette: akik a haza érdekében dolgoznak és közösséget formálnak, azok a társadalom motorjai.
Az államtitkár beszéde után kitüntetéseket adtak át. A Szolgálati Érdemjel arany- és ezüst fokozatát, I., II., és III. osztályú Honvédelemért Kitüntető címet, az Aranykor Kitüntető cím ezüst-, és bronz fokozatát, valamint emléktárgyakat, emlékplaketteket, és vezérkarfőnöki emlékplakettet.

A rendezvény a Honvéd Együttes ünnepi műsorával folytatódott, majd a Szózatot hallgatták meg a résztvevők.

Az állófogadáson Mihócza Zoltán dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Haderőtervezési Főosztály főosztályvezetője pohárköszöntőjében hangsúlyozta: egy olyan intézménytől kapták a kitüntetettek az elismerést, mely feladatában államiságunkkal egyidős. „István király új hitet, új reményeket, új rendet, új törvényt hozott, és meg is védte azt… Szent István támaszkodott a hadseregére, védte a magyar nemzet határait és érdekeit. A Magyar Honvédség ezeket a hagyományokat folytatja" – mondta a dandártábornok. Hozzátette, a Magyar Honvédség nyitottabbá vált. Együttműködőbb, teljesíti a civil kéréseket, támaszkodik a magyar társadalomra. „Ebben a kapcsolatrendszerben önök jelentik a hidat" mutatott rá. Mint kifejtette, a civil szervezetekkel együtt tudnak működni olyan komoly helyzetekben is, mint az árvízi védekezés.

Mihócza Zoltán utalt a nemzeti együttműködés rendszerére, melyben meg kell találni a társadalommal való kapcsolatot. „Kérem önöket, hogy ennek a kapcsolatrendszernek a működtetésével továbbra is dolgozzunk együtt a Magyar Honvédség és a magyar társadalom felemelkedéséért"- zárta köszöntőjét a dandártábornok.

 

Fotó: Galovtsik Gábor