Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiürítették Kolontárt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI (hírösszefoglaló) |  2010. október 9. 9:00

Szombaton hajnalban az ajkai vörösiszap-tározó gátjának további gyengülése miatt a védelmi bizottság úgy döntött, hogy kiürítik Kolontárt. Később felszólították Devecser lakosságát is, hogy készüljön a kiürítésre. A helyszínre érkezett Orbán Viktor kormányfő, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató is.

A Veszprém megyei település kiürítésről a Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével a helyszínen összeült védelmi bizottság döntött szombaton kora reggel, miután tovább gyengült az átszakadt 10-es kazetta gátja. Kolontár területén a rendőrség hangszórókon értesíti a lakosságot a kitelepítésről,
A hatóságok emellett felkészültek arra, hogy szükség esetén Devecsert is kiürítik.

Újabb gátszakadástól tartanak

A helyszínen tartózkodó újságírók szerint felszólították Devecser lakosságát, hogy készülődjön az esetleges kitelepítésre, és pakolja össze a legszükségesebb dolgait. Kolontgárhoz hasonlóan itt is rendőrségi hangszórós autó járja az utcákat, mindenhol katonákat és rendőröket lehet látni.
A térség fölött órák óta katonai helikopterek köröznek, ellenőrzik az ajkai vörösiszap-zagytározó sérüléseit és vízszintjét, ennek ismeretében döntenek a szükséges védekezési munkálatokról.

Egy négy-öt méter magasságú védőgát építésével akarják megmenteni Kolontárt a szakemberek egy esetleges újabb gátszakadástól.
Tájékoztatásuk szerint a hármas körgát építése közben erős elmozdulásokat, szakadásokat mértek a már megsérült tározónál, ezért döntöttek a település azonnali kiürítéséről, az ott élő mintegy 800 ember már el is hagyta a falut.

A szakemberek elmondták: egy 40 méter hosszú, négy-öt méter magas, kőből és földből épített gáttal szelik ketté a települést, hogy az alacsonyan fekvő részen esetleg átfolyó újabb vörösiszap-lavina ne veszélyeztesse a hét eleji katasztrófában épen maradt házakat.
A gát építésének tervezése hajnalban kezdődött, már fejtik a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket, még szombaton el is kezdik az építést, és várhatóan két napon belül befejezik.

1595908512
 

Kiürült Kolontár

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint Kolontár kitelepítését 350 rendőr segíti és biztosítja, a helyi rendőri erőket a Készenléti Rendőrség 300 fővel erősítette meg. A helyszínt különböző megfigyelési pontokkal, mozgó vezetési ponttal, helikopteres és hőkamerás ellenőrzéssel biztosítják. Az ORFK szerint a rendőrség elsődleges feladata továbbra is a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogsértések megelőzése, illetve a területzárási feladatok ellátása.

Biztonságban van Devecser lakossága, Kolontárt kiürítettük, mert veszélyhelyzet állt fenn az éjszaka folyamán – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a kiürített Kolontáron. Orbán hamarosan rendkívüli sajtótájékoztatót tart Ajkán. A kiürítés szombat reggel hat órakor kezdődött, Kolontár kilenc óra utánra teljesen néptelenné vált, a lakosok és a tévéstábok is elhagyták a falut, csak néhány külföldi társaság műholdas autójának elszállításáról intézkednek még a rendőrök.

A devecserieknek csak akkor kell elhagyniuk a települést, ha újra átszakad a gát, addig nincs szükség a távozásra – közölte Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő, aki szerint egyelőre ennek kicsi a valószínűsége. Ha mégis kitelepítésre kerülne a sor, a devecserieket a településen belül, védett területen helyeznék el.

Akár az egész Magyar Honvédséget mozgósíthatják!

Egyetlen logisztikai intézkedéssel ki tudjuk menekíteni Devecser lakosságát, az ehhez szükséges technikai feltételek rendelkezésre állnak – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter a kiürített Kolontáron szombat reggel. A Magyar Honvédség 320 katonája mintegy 130 technikai eszközzel vonult fel, amelyek között helikopterek, speciális járművek, mentőautók és túlnyomórészt teherautók vannak. Ezek egy fordulóval 3 ezer embert is elszállíthatnak a környékről – mondta Hende Csaba. A honvédelmi miniszter közölte: a katasztrófavédelem ezenkívül a volántársaságok buszait és a MÁV vonatait is bevonta az esetleges evakuációba.

A legrosszabb forgatókönyv esetére is kidolgozott tervei vannak a honvédség, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentők összehangolt erőinek; ha szükséges még több katonát küldenek az iszapömlésben érintett településekre – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Elmondta, hogy egyelőre nem kaptak olyan kérést, amely további létszámbővítésre vonatkozna, de ha szükséges, újabb és újabb erőket küldenek a helyszínre. „Ha kell, a honvédség a teljes személyi állományát mozgósítja" – hangsúlyozta Hende Csaba.

„Kolontáron a napokban felállított ideiglenes híd helyett a honvédség egy faszerkezetes átkelőt építene, mert a közlekedést meg kell oldani akkor is, ha nem költözik senki vissza a falu lezárt részébe. A tervek készen állnak, az anyagot beszerezték, és a 60 tonna teherbírású hadihidat egy hét alatt fel tudnák állítani" – tette hozzá, majd megjegyezte: „egy ilyen átkelő élettartama megfelelő kezeléssel akár 15 évnél is több lehet".

1595908512
 

Miniszterelnöki sajtótájékoztató

Úgy kell viselkednünk, mintha a következő pillanatban bekövethezhetne egy újabb gátszakadás, ezért a „teljes riadókészültség": Devecser hatezer lakosát meg tudjuk védeni, és Kolontár polgárai is biztonságban vannak – erősítette meg Orbán Viktor a Parlamentben tartott kora délutáni sajtótájékoztatón. A miniszterelnök bejelentette: a kormány kármentő alapot hoz létre.

Folyamatosan frissítve! 

Fotó: Rácz Tünde és archív