Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Köszöntő az Elektronikai Hadviselés Napján

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. december 17. 7:11

December 16. a Elektronikai Hadviselés Napja. Az alábbiakban közöljük a Magyar Köztársaság honvédelmi miniszterének és a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntő levelét az Elektronikai Hadviselés Napja alkalmából.

Tisztek! Tiszthelyettesek! Tisztesek! Honvédek! Közalkalmazottak!

Tisztelettel köszöntjük Önöket, az elektronikai hadviselés szakterületén szolgálatot teljesítőket a szervezet megalakulására emlékező ünnepi évfordulón.

A magyar haderő struktúrájában 36 esztendeje vált önálló szervezetté az Elektronikai Harc Szolgálat. A hagyományaiban az I. világháború idejére visszanyúló szakterület napjainkra a modern hadviselés nélkülözhetetlen elemévé vált. Önök, egy olyan fegyvernem katonái, amely a tudományban, technikában és technológiában végbement fejlődés, az elektronika legújabb vívmányait szolgálatába állító hadtudomány, és vele a hadügy forradalmának terméke. Egy olyan harcterületen kell biztosítaniuk hazánk védelmét, amelynek napjainkra soha nem látott mértékben felértékelődött a jelentősége. Túl azon, hogy átszövi a hadműveletek minden fázisát, átlépte a fegyveres harc megvívásának hagyományos kereteit, és fontos elemévé vált egy összetett, új műveleti képességnek, az információs hadviselésnek.

A technika emberi korlátokat feszegető fejlődése újabb és újabb kihívásokkal állítja szembe az elektronikai hadviselés szolgálatát hívatásul választó katonákat. Minden új vezetési és fegyverzetirányítási rendszer megjelenésével az elektronikai hadviselés újabb és újabb célterülettel bővül. Napjaink műveleti tapasztalatai bizonyítják, hogy a siker kivívása elképzelhetetlen az elektromágneses környezet feltérképezése, ellenőrzése, ezzel együtt a rádióelektronikai felderítés és az elektronikai hadviselés tevékenységének összehangolása, valamint ezen a területen a fölény kivívása nélkül.

Ugyanakkor hangsúlyozni kell, a korszerű technika magas színvonalú alkalmazása nem képzelhető el kiválóan képzett, hazáját szerető, annak fegyveres szolgálatára elkötelezett hazafiak nélkül. Bármilyen csúcsokat is hódít meg a technikai fejlődés, az ország védelmének legfontosabb zálogát a Magyar Honvédség hazájukhoz hűséges katonái, köztük Önök, az elektronikai hadviselés fegyvernemének tagjai jelentik.

Ahhoz, hogy a megfeleljenek a társadalmi elvárásoknak és szakmai kihívásoknak, hittel, nagy felelősséggel, a tudományos technikai fejlődéssel lépést tartva kell teljesíteni feladataikat. A kor követelményekhez igazodó szolgálati feladataik új kihívást jelentenek a technikai fejlesztés, a szervezeti és egyéni megfelelés tekintetében egyaránt. A folyamatos tanulás és megújulás, az újat és jobbat akarás, a kezdeményezőkészség kell, hogy jellemezze mindennapi tevékenységüket. A múltba visszanyúló értékes hagyományaikat ápolva meg kell megőrizniük az évtizedek alatt kialakított szakmai kultúrájukat, és alkotó módon korszerűsíteni, továbbfejleszteni azt.


Tisztelt Hölgyek és Urak!

Meggyőződésünk, hogy az Önök felkészültsége, felelősségteljes munkája és elkötelezettsége biztos hátteret szolgáltat küldetésünk teljesítéséhez, az ország fegyveres védelmének magas szintű ellátásához. Az új követelményeknek megfelelő folyamatos ismeretbővítés és technikai korszerűsítés mellett szenteljenek kiemelt figyelmet az emberi és szolgálati viszonyok fejlesztésének, a kölcsönös megértés és bajtársiasság erősítésének, őrizzék meg közösségeik erejét, mert ez adja a Magyar Honvédség sikereinek legfontosabb alapját.

Kívánjuk, hogy választott hívatásuk szolgálatában érjenek el sikereket, találjanak munkájukban örömet és szakmai kiteljesedést. Legyen részük megérdemelt elismerésekben. Eddigi eredményeikre építve, azokból erőt merítve legyenek készek az új kihívásoknak való megfeleléshez, öregbítsék a Magyar Honvédség és az elektronikai hadviselés fegyvernemének jó hírnevét.

Az Elektronikai Hadviselés Napja alkalmából kívánunk Önöknek erőt és egészséget, szakmai sikereket, magánéletükben örömet és boldogságot.

Budapest, 2010. december 16-án

Dr. Hende Csaba                                                    Dr. Benkő Tibor vezérezredes