Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Logisztikai „csúcsszervezet” tizenhárom helyőrségben

Szöveg: Szűcs László |  2008. március 10. 13:37

Volt idő, amikor a katonai logisztika szövevényes rendszerében csak a hozzáértők voltak képesek tájékozódni, de mára változott a helyzet. A csúcsszervezet MH Logisztikai Ellátó Központ (MH LEK) összesen tizenhárom helyőrségben működik.

Budapest-Mátyásföldön, az Újszász utcában nem ritka a honvédségi rendszámos személyutó, tehergépjármű. Az itt lakók is jól tudják, hogy szomszédságukban „fontos katonai létesítmény" működik. Mégpedig a katonai logisztika fellegvára…

1595874041
– A haditechnikai és a hadtápanyag-ellátó központok megszüntetésével, azok jogutódjaként tavaly március 1-jén alakult meg a logisztikai ellátó központ – kezdi a szervezet bemutatását Barnucz Albert mérnök ezredes, parancsnok. A parancsnoki épület tárgyalóhelyiségében ülünk, s megtisztelve érezzük magunkat, hiszen a parancsnok külön a mi kedvünkért készített egy számítógépes előadást a központ rendeltetéséről, feladatairól, és felépítéséről. Persze az ezredes szerint e bemutató segítségével könnyebb átlátni a katonai szervezet felépítésének szövevényes rendszerét és a feladatrendszert.
Igaza van, hiszen csak a miniszteri alapító okiratban leírt, állami feladatként ellátandó alaptevékenységeket tizenkilenc pontban sorolja fel az egyik dián, s ezt megjegyezni, lejegyzetelni képtelenség.

A feladatok között megtalálható a katonai szervezetek előírt szakanyagokkal történő ellátása; a központi beszerzésű szakanyagok átvétele és tárolás alatti minőségmegőrzése; a Magyar Honvédség gépjárműveinek forgalomba helyezése, hatósági okmányokkal és jelzésekkel történő ellátása; az „európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés" korlátozása alatt álló harci-technikai eszközök tárolásának biztosítása; a minisztérium vagyonkezelésébe tartozó, feleslegessé vált vagyontárgyak hasznosításával kapcsolatos feladatok végzése. És akkor még csak a legfontosabbakat említettük…

A logisztikai ellátó központ egyébként az MH Összhaderőnemi Parancsnokság támogató szerveinek sorába tartozik –

1595874041
árulja el Barnucz ezredes, majd arról beszél, hogy az ezred jogállású alakulat felépítése megfelel a Magyar Honvédségben megszokott standardnek. Vagyis vezető és végrehajtó szervekre osztható. Előbbiek között megtalálhatóak az úgynevezett központi rendeltetésű szervek, amelyek a logisztikai ellátó központ alaprendeltetéséből adódó feladatokért, vagyis a központi gazdálkodás tervezéséért, a nyilvántartásért, az üzemben tartás és az anyagellátás tervezéséért a közlekedés biztonságáért és a járművek vizsgálatáért felelősek. Egyszóval – tudom meg az MH LEK parancsnokától – ezek a szervek feladata egyebek mellett a különféle beszerzésekre fordítható pénzek szabályszerű felhasználásáért és a logisztikai ellátás biztosítása.

Apropó közlekedésbiztonság. Kevesen tudják, hogy a Magyar Honvédség valamennyi gépjárművének forgalmi engedélyében az MH LEK szerepel, mint tulajdonos. Emellett, ha valaki ezekkel a járművekkel közlekedési szabálysértést követ el – például gyorshajtáson kapják, vagy éppen tiltott helyen parkol – , akkor a feljelentés ugyancsak az Újszász utcai objektumhoz érkezik meg. Innen kerül tovább az állományilletékes parancsnokhoz, aki dönt a szabálytalankodó katona, vagy közalkalmazott büntetéséről.

1595874041

Barnucz ezredes elárulja, hogy a logisztikai ellátó központ úgynevezett végrehajtó szervei „normál" raktárbázisokra és inkurrencia tároló raktárakra oszthatók. A hat „normál" raktárbázisban tárolják a Magyar Honvédség haditechnikai és hadtápanyag készletét. Az 1-es számú raktárbázis a mátyásföldi objektumban található, itt a páncélos-, és gépjármű, a számítástechnikai javító, a repülőműszaki, illetve a műszaki szakanyagot tárolják. A 2-es számú raktárbázis a Jászberényi úton diszlokál, ez az objektum vegyivédelmi raktárként és mérésügyi bázisként is funkcionál. Utóbbi akkreditált bázis, a Magyar Honvédségben rendszeresített különböző mérőeszközök kalibrálása történik itt. A 3-as számú raktárbázis ugyancsak a fővárosban, a Lehel úton található – személyi felszereléseket, központi élelmezési és humán szakanyagokat tárolnak itt. Gödöllőn, a 4-es számú raktárbázison elektronikai és térképészeti szakanyagokat, míg Tápiószecsőn, az 5-ös bázison a fegyverzettechnikai és a kiképzés-technikai anyagokat tárolják. A 6-os számú bázison, Táborfalván, pedig a személyi felszereléseket raktározzák.

1595874041
A hadrendből kivont, illetve a Magyar Honvédség számára feleslegessé vált anyagokat őrző inkurrencia tároló raktárak még a raktárbázisoknál is jobban szétszórva helyezkednek el. Ilyen típusú objektumból összesen kilenc van az országban, mégpedig Esztergomban, Felcsúton, Pápán, Mezőfalván, Isaszegen, Nyírteleken, Nyíregyházán, Budafok-Horoson és Kalocsán. Barnucz Albert mérnök ezredestől megtudom: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetésének az a célja, hogy Kalocsát leszámítva valamennyi inkurrencia tároló raktárt még az idén felszámolják. A feleslegessé vált hadi anyagot és felszereléseket pedig Kalocsán a 8. Kijelölt Állandó Raktárban tárolják majd. Mindez sajnos létszámleépítéssel is jár majd. Az inkurrencia tároló raktárakban pillanatnyilag 287-en dolgoznak, az átalakítás után 187 ember beosztása szűnik meg. Várhatóan többen nyugdíjba tudnak vonulni, illetve bizonyára lesznek olyanok is, akik más helyőrségekben vállalnak további katonai szolgálatot. Éppen ezért ma még nem lehet azt tudni, hogy a nyolc bázis megszüntetése miatt pontosan hány ember lesz munkanélküli.

Barnucz ezredes elárulja azt is, hogy az egykori katonai ruházati boltok, vagyis mai nevükön a katonai ruházati ellátó pontok (KREP) ugyancsak a logisztikai ellátó központ alárendeltségében működnek. Ezekből jelenleg tíz van az ország különböző helyőrségeiben.

1595874041

A továbbiakban a parancsnokkal a LEK elmúlt egy éves tevékenységéről beszélgetünk. Kiderül, Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka maradéktalanul elégedett a központ munkájával. Mindezt a közelmúltban megtartott, éves értékelő és feladatszabó értekezletén is hangsúlyozta. A megalakulás óta eltelt egy évben egyébként a központ által elvégzett munkából kiemelkedik a szállítási tevékenység. Mégpedig azért, mert a katonai szervezet megalakításával járó „anyagmozgatási" tevékenység elég jelentős és sokrétű volt, illetve az inkurrencia mozgatása is komoly erőt emésztett fel. Emellett pedig több, „civil" felkérésnek is eleget kellett tenniük. Ilyen volt például tavaly decemberben, amikor a Gyöngyös melletti Visontáról kellett két – egy helyi lakos által felajánlott – fenyőfát Hercegszántóra és Furtára szállítaniuk.

1595874042

Szerencsére a szállító kapacitás eléggé sokrétű – tudom meg Barnucz ezredestől –, hiszen az MH LEK nyerges vontatókkal, repülőgép-, és helikopterszállító járműszerelvényekkel, lánctalpas technikai eszközök szállítására alkalmas trélerekkel és nagy teherbírású darukkal rendelkezik. S ezek a felszerelések szükség esetén, akár egy katasztrófa következményeinek felszámolásában is segíteni lehet.

Fotó: Galovtsik Gábor és MH LEK