Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 7. 8:46

Magyarország támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását és hajlandó minden olyan tapasztalatot átadni, amelyek ehhez elengedhetetlenek – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter csütörtökön az ungvári konzulátuson tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszter Jurij Jehanurov védelmi miniszter meghívására érkezett kétnapos látogatásra Ukrajnába. A tárcavezető hangsúlyozta: a két ország hamarosan meg fog állapodni az együttműködés módjában.

Szekeres Imre szerint azonban nem csupán a katonai témák fontosak a két ország kapcsolatában, például a kulturális-oktatási kérdésekben is meg kell egyezniük.

Szekeres Imre újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy veszélyeztetve érzi Kárpátalján a magyar nyelv jövőjét az ukrán kormány intézkedései miatt.

A miniszter a sajtótájékoztató előtt Mihajlo Kucinnal, az ukrán hadsereg regionális parancsnokságának vezetőjével együtt megkoszorúzta az ungvári katonai temetőben lévő emlékművet. A temetőben 118, világháborúkban elesett magyar katona nyugszik.

Szekeres Imre ukrajnai látogatásának első napján megbeszélést folytatott Oleg Havasival, a kárpátaljai közigazgatási hivatal vezetőjével, ellátogatott az Ungvári Nemzeti Egyetemre és találkozott a kárpátaljai magyar szervezetek vezetőivel.

A miniszter pénteken a tervek szerint Brjánkán felavatja az egykori hadifogoly-táborokban elhunyt áldozatok tiszteletére létrehozott emlékhelyet.