Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megállapodhatnak a szerepvállalásról

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 21. 8:44

A magyar külügyminiszter szerint jó esély van arra, hogy megállapodás szülessen a NATO-tagállamok között a szövetség jövőbeli afganisztáni szerepvállalásáról; a honvédelmi miniszter az ENSZ és az unió nagyobb szerepvállalását hangsúlyozza az afgán misszióban. A két tárcavezető szerdán nyilatkozott az MTI-nek.

1595873437
A NATO-nak ma a legfontosabb vállalása Afganisztán. A szövetség megfogalmazza, mire van szükség ahhoz, hogy ez egy sikeres vállalkozás legyen. Jó esélyt látok arra, hogy megállapodások születnek, persze vannak ebben viták – mondta a külügyminiszter az afganisztáni újjáépítési kormánybizottság első ülése után szerdán.

Göncz Kinga hozzátette: az afganisztáni nem könnyű vállalás, a legnagyobb teszt arra nézve, hogy a NATO-nak működőképes-e az új koncepciója a terepen.

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter a bizottság ülése után elmondta: az afganisztáni fejlesztés a NATO mellett az Európai Unió részvételét is igényli. A honvédelmi miniszter közölte: álláspontja szerint az ENSZ különmegbízottjának kellene koordinálnia a fejlesztéseket és a stabilitás megteremtését Afganisztánban.

Nem csupán állami, hanem civil szervezetek részvételére is szükség van Afganisztánban – húzta alá honvédelmi tárca vezetője.

A két miniszter hangsúlyozta: azért volt szükség a kormánybizottság megalakításra, hogy magasabb szintre emeljék a katonai

1595873437
és a polgári oldal együttműködést a tartományi újjáépítési csoport feladatai kapcsán. A kormánybizottság pedig egy sokkal magasabb szintű döntéshozatalt tesz lehetővé.

A bizottság első ülésén Szekeres Imre beszámolt arról, hogy 2007-ben a magyar alakulat 137 projektet fejezett be, amelyek különböző településeknek nyújtottak – kifejezetten az életkörülményeket javító – segítséget. Ezeken kívül 12 nagyobb projektjük is befejeződött, köztük kórházak és iskolák építése.

Kiderült: az állam idén is félmilliárd forintot fordít az afganisztáni fejlesztésekre. Ehhez jön még több ország hozzájárulása a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) munkájához.

Szekeres Imre azt is közölte, hogy a tavasszal meglátogatja az afganisztáni magyar újjáépítési csoport legújabb váltását, akiket egyébként kedden búcsúztatott el Szolnokon.