Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújuló katonasírok Veszprémben

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. április 30. 7:08

Kegyeleti parkot alakítanak ki a veszprémi alsóvárosi temető rossz állapotban lévő katonai parcellájából. Az első világháború során a veszprémi hadikórházban elhunytak sírjait a Honvédelmi Minisztérium és Veszprém önkormányzata közösen együttműködve, közös anyagi forrásokból újítja fel. Az új kegyeleti parkot a tervek szerint május 27-én, Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében, ünnepélyes körülmények között avatják fel.

A honvedelem.hu kérdésére Maruzs Roland őrnagy, a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály osztályvezető-helyettese elmondta: az idők folyamán a sírok nagyon rossz állapotba kerültek. Hozzátette: a helyzet rendezésére többféle felvetés is született a város részéről – a közös döntés alapján a sírokat végül eredeti helyükön, egyszerűsített formában újítják fel.

„350 egyéni sírhelyről van szó, amelyeket részben a sírfeliratok, részben pedig a bécsi hadilevéltár és a Veszprém megyei levéltár adatai alapján sikerült azonosítani. Döntő hányadában magyar katonák nyugszanak a temetőben. A felújítást két ütemben végzik, bár a második ütem voltaképpen már csak különféle tereprendezési munkálatokat − például a határolás és a világítás kiépítése − foglalja magába" – mondta Maruzs Roland őrnagy.

Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka, egyben helyőrségparancsnok hangsúlyozta: a veszprémi katonák ugyan rendszeresen elvégezték a sírok körül szükséges karbantartási munkákat – fűnyírás, levélszedés –, de a sírhelyek „méltatlan állapotán" önerőből érthető okok miatt nem tudtak változtatni. Tavaly tavasszal indult el egyfajta tapogatózás ebben a kérdésben, s mint ahogyan a parancsnok mondja, ő főként a katalizátor szerepét töltötte be a város és a Honvédelmi Minisztérium között.

„A sírok helyben tartásával és a kegyeleti park létrehozásával kapcsolatos elképzelés megnyerte a városvezetés tetszését. Persze az illetékesek is érezték, hogy ebben a kérdésben lépni kell" – fogalmazott a parancsnok.

Hozzátette: a radarezred társadalmi munkában, a város illetékes szerveivel együttműködve, továbbra is vállalja a létrehozandó kegyeleti park rendszeres ápolását.

Érdekesség, hogy a katonai parcellában jó pár sír elbontásával az 1950-es években a Tanácsköztársaság emlékére obeliszket emeltek, ami mára már statikailag igen rossz állapotba került. A felújítási munkák során ezt az obeliszket elbontják és a helyén emlékfalat alakítanak ki, amelyre rávésik azoknak a nevét, akiknek sírjait egykoron az obeliszk létrehozása miatt elbontották. Ez az emlékfal lesz a kegyeleti parcella központi megemlékezőhelye.

A Honvédelmi Minisztérium és Veszprém városa közösen ebben az évben 18 millió forintot áldoz a kegyeleti park kialakítására. 2013-ban a város további több mint ötmillió forintot költ majd erre a projektre.

A szerző felvételei tavaly novemberben készültek.