Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mert kell egy csapat!

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. május 12. 12:03

Akik csak felületesen követik figyelemmel a hazai élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokság eseményeit, azoknak talán elsőre fel sem tűnik, hogy fővárosi csapatról nem szólnak a híradások. Merthogy Budapestnek jelenleg nincs első osztályú férfi csapata. Pedig dr. Szarka Gábor – a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, egyben a Budapesti Honvéd SE kosárlabda-szakosztályának elnöke – meggyőződése szerint nagyon kellene.

1595918450
Emlékszem, hogy jó néhány évvel ezelőtt még gyökeresen más volt a helyzet. Például a MAFC és a Honvéd hatalmas meccseket játszottak egymással már az élvonalbeli bajnokság rájátszásában, nem ritkán a végső győzelemért. Miután szembesültem a jelenlegi helyzettel, elhatároztam: minden erőmmel azon leszek, hogy a fővárosnak ismét legyen élvonalbeli férfi kosárlabdacsapata.

Ezért vállalta el az elnöki tisztséget?

Családomban mindig is követendő példa volt a sport szeretete; a kosárlabdához pedig több szállal is kötődöm, például a nővérem válogatott kosárlabdázó volt. Amikor az új kormány átvette megbízatását, a minisztériumban kiemelten foglalkoztunk a BHSE esetleges nehézségeivel. Felmértük azt is, hogy milyen területeken kellenek esetleg új vezetők. A kosárlabda- szakosztály korábbi elnöke nem akarta tovább vállalni megbízatását, ezért ez a pozíció gyakorlatilag megüresedett, és én a fenti okokból kifolyólag örömmel vállaltam el a szakosztály vezetését, melyre a BHSE Közgyűlése meg is választott.

Nagyszabású terve hogyan válhat valósággá?

A sporthoz, akárcsak a háborúhoz, három dolog kell: pénz, pénz és pénz. No meg természetesen jóakaratú emberek… Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, egyben a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke például támogatásáról biztosította ezt a kezdeményezést. Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is bíztatott: járjak tovább ezen az úton. Mindez persze önmagában még nem jelent pénzt. Első feladatként össze kell állítani egy olyan grémiumot, amely kialakítja a szakmai és gazdasági stratégiát, majd meg kell keresni azokat a szponzorokat, akik szintén fontosnak tartják az ügyet. (…)

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 13-án megjelenő számában!)